ČT: Mých posledních 150 000 cigaret - televizní premiéra

17.06.2014 18:09

Začarovaný kruh obchodu s lidskou slabostí, roční odvykací kúra silného kuřáka. Dokumentarista Ivo Bystřičan nehledal pro ústřední postavu svého filmu herce ani dobrovolníka. Stal se jím sám a pro Českou televizi natočil autentický snímek Mých posledních 150 000 cigaret. Vysílá ČT2 ve středu 18. června 2014 v 20:00.

ČT: Mých posledních 150 000 cigaret - televizní premiéra
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Ivo Bystřičan zdaleka nepředkládá jen svědectví člověka, který se rozhodne skoncovat s kouřením. Hledá odpověď na otázku, zda vůbec stačí, a zda existuje soukromá, svobodná vůle. Převlečený za obří cigaretu klade filmař politikům kousavé otázky o tabákovém průmyslu a ukazuje, jak těžce se závislosti sám zbavoval. Název filmu přitom vypovídá o množství cigaret, které za svůj život vykouřil.

Snímek přibližuje nejen politické, ale také tržní pozadí nejrozšířenější závislosti v Česku i ve světě. Jeho autor se během své roční odvykací kúry vydává do sídel tabákových korporací a za politiky, aby státem tolerovanou drogu prozkoumal z hlediska byznysu „Ve filmu se nesnažím moralizovat kuřáky, aby s tím přestali, ani vést svatou válku proti kouření,“ uvedl Ivo Bystřičan při natáčení a doplnil: „Ani kuřák nežije ve vakuu a prvotní rozhodnutí začít kouřit se odehrává ve společenském kontextu. Mě zajímá právě ten kontext a snažím se dobrat toho, proč má smrtící závislost tak dobré přijetí. Chci přinést zamyšlení nad tím, jak je závislost vydávaná za svobodu skvělým obchodním artiklem a nad tím, zda politici jednají ve prospěch veřejnosti.“ Jak se autorovi jeho záměr povedl viděli jako první diváci na loňském mezinárodním festivalu dokumentů Ji.hlava. U nich, stejně jako u návštěvníků Finále Plzeň nebo festivalu Jeden svět, se setkal s obrovským ohlasem. Teď tuto šanci dostávají diváci ČT2. A není důležité, zda jsou kuřáci nebo nekuřáci. Film osloví obě skupiny.

Mých posledních 150 000 cigaret vznikl v Tvůrčí producentské skupině Kamily Zlatuškové v brněnském studiu České televize.

Více na:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10427122043-mych-poslednich-150-000-cigaret/31229434019/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…