ČT: Po Husovi a Havlovi přichází strýček Archimedes

25.05.2016 10:46

Francouzsko-německý kulturní program ARTE chystá další projekt s Českou televizí. Nový koprodukční snímek Můj strýček Archimedes se připíše na seznam společných děl, mezi která již patří například dokument o Václavu Havlovi, trilogie o Janu Husovi, dokument o Mozartovi či vybrané přenosy České filharmonie.

ČT: Po Husovi a Havlovi přichází strýček Archimedes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Pro koprodukce se zahraničními partnery hledáme vždy témata, autory i látky, které mohou být sdělné pro celoevropské publikum. Saháme tak často do historie, k osobnostem, které dalece přesáhly hranice naší země. Po Václavu Havlovi nebo Janu Husovi nyní chystáme například projekt o Tomáši Baťovi nebo právě film o pobytu řeckých emigrantů v Československu, Můj strýček Archimedes,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Samotné propojení s německo-francouzským kulturním kanálem ARTE je pak pro Českou televizi jednak prestižním partnerstvím, jednak cestou k novému publiku, ale i zdrojem nemalých finančních investic. Díky nim mohou být naše projekty mnohem ambicióznější, a to po všech stránkách.“

Spolupráce s ARTE představuje pro Českou televizi zahraniční investici doposud přesahující dvacet milionů korun, přičemž o dalších společných projektech se intenzivně jedná. „Spolupráce s tak zkušeným producentem, kterým ARTE je, představuje ale i vstup zahraničního dramaturgického know-how do české audiovizuální tvorby. Navíc získáváme i vítanou novou perspektivu pro hodnocení našich pořadů. Například Jan Hus byl v Německu odbornou kritikou hodnocen velmi příznivě jako 'didaktické drama', což bylo v německém prostředí jasnou pochvalou,“ říká ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa.

Nový společný film České televize a stanice ARTE Můj strýček Archimedes pojednává o prvním období pobytu řeckých emigrantů v Československu 40. a 50. let. A to na příběhu Řeka Archimeda a Čecha Karla, kteří se přes značnou rozdílnost povah stávají opravdovými přáteli. Film vzniká v režii Georgise Agathonikiadise a v hlavních rolích se objeví Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil.

Česká televize spolupracuje s ARTE od roku 2013, první mezinárodní koprodukcí byl biografický film Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla následovaný třídílným snímkem Jan Hus natočeným jako připomínka šestistého výročí upálení římskokatolického kněze a reformátora. Kromě dokumentů a filmů vznikly za dobu spolupráce také například záznamy koncertů České filharmonie, které německo-francouzská stanice odvysílala společně s Českou televizí. Mezi další, již potvrzený a aktuálně rozpracovaný projekt, patří také film o tvůrci světového obuvnického impéria, Tomáši Baťovi, jenž reflektuje originální metody řízení výroby a obchodu i motivaci jeho pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …