ČT a Otevřená společnost otevírají diskusi o svobodném přístupu k informacím

13.03.2015 11:56

Zákon 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, platí v České republice od roku 1999. Několikrát byl novelizován, v každodenní praxi však dodnes narážíme na otázky, u nichž není ustálená judikatura a ani odborníci nemají jednotný názor.

ČT a Otevřená společnost otevírají diskusi o svobodném přístupu k informacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Česká televize věnuje od roku 2012 plnění povinností vyplývajících ze zákona o svobodném přístupu k informacím značnou pozornost. Současně se snaží o maximální otevřenost vůči veřejnosti a přistupuje k omezení práva žadatelů na informace pouze v případech, kdy je to podle zákona nezbytné.

Jedním z případů, ve kterých však není judikatura ustálená, je poskytování informací z průzkumů veřejného mínění. Od roku 2012 Česká televize na vlastních webových stránkách systematicky a bez zbytečného odkladu zveřejňuje výzkumné zprávy z aktuálně realizovaných předvolebních výzkumů, od roku 2013 pak uvolňuje rovněž datové soubory, a to vždy po uplynutí tří let od voleb, k nimž byl průzkum pořizován. Data jsou uvolňována prostřednictvím Českého sociálněvědního datového archivu Sociologického ústavu AV ČR. Před uplynutím lhůty mohou být datové soubory poskytnuty pouze zástupcům institucí, které na realizaci konkrétních výzkumů s Českou televizí spolupracují na základě řádně uzavřené smlouvy. V praxi se zatím jedná pouze o spolupráci na projektu Trendy Česka, na jehož tvorbě se podílejí doktorandští studenti katedry sociologie FF UK.

Současný stav, kdy Česká televize neposkytuje datové soubory z předvolebních výzkumů široké veřejnosti ihned po jejich prvním využití ve vysílání, vedl k tomu, že byla Česká televize v roce 2014 nominována na cenu Zavřeno, kterou každoročně vyhlašuje nezisková organizace Otevřená společnost. Na základě dokumentů, které předložil autor nominace, Otevřená společnost nominaci, o které následně hlasovala veřejnost, validovala.

Otevřená společnost se totiž například domnívá, že po odvysílání pořadu neexistuje žádný veřejný zájem na "utajení" dat a exkluzivita není nijak nezbytná pro další šíření informací.

Otevřená společnost i Česká televize si uvědomují, že se jedná o složitý právní problém. Nejasnost panuje zejména v otázce, zda evropská směrnice vyjímá ze zákazu exkluzivního poskytování přímo zdrojové informace, nebo jen ty, které na základě zdrojových informací veřejnoprávní média vytvářejí. Ne zcela jasné je také to, zda zdrojová data lze označovat za obchodní tajemství. Podle zjištění ČT je v některých zemích EU, včetně Německa a Velké Británie, tento problém řešen právní úpravou umožňující veřejnoprávním médiím poskytovat exkluzivní licence.

Česká televize se v posledních letech stává stále otevřenější institucí a postup při zacházení s daty, pro který byla nominována, spíše vyvolává otázky než možnosti jednoduchého soudu. To je konečně i smyslem soutěže Otevřeno x Zavřeno. Všechny strany věří, že v konečném důsledku může právě tato nominace vést k vyjasnění ne zcela jednoznačného problému. Otevřená společnost s tímto cílem uspořádá v roce 2015 diskuzi na téma  použití dat z předvolebních výzkumů, na kterou budou pozváni také zástupci České televize. Součástí diskuze bude srovnání české právní úpravy s úpravami vybraných zemí EU, postup jiných veřejnoprávních médií, možná rizika a výhody okamžitého poskytnutí zdrojových dat a výhled do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…