ČT sezvala ředitele veřejnoprávních televizí středoevropského regionu

04.05.2013 9:02

Vedení České televize pořádá ve středu a čtvrtek 1. a 2. května na půdě Kavčích hor setkání generálních ředitelů šesti veřejnoprávních televizí středoevropského regionu. Předmětem setkání je směřování veřejnoprávních televizí v regionu a možnosti mezinárodní spolupráce. Příspěvkem za českou stranu je nově zavedená vlastní metodika měření veřejné hodnoty. Česká televize a slovenská RTVS podepsaly během setkání memorandum o spolupráci.

ČT sezvala ředitele veřejnoprávních televizí středoevropského regionu
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Pozvání generálního ředitele České televize Petra Dvořáka přijali generální ředitel polské TVP Juliusz Braun, generální ředitel rakouské ORF Alexander Wrabetz, generální ředitel slovenské RTVS Václav Mika, zástupce generálního ředitele maďarské MTVA Laszlo Zsolt Szabo, generální ředitel slovinské RTVSLO Marko Filli, generální ředitelka EBU Ingrid Deltenre. Dvoudenní setkání generálních ředitelů veřejnoprávních televizí středoevropského regionu se koná vůbec poprvé a z iniciativy České televize proběhne na půdě Kavčích hor. Středoevropské veřejnoprávní televize jinak spolupracují po boku dalších evropských televizí také v rámci European Broadcasting Union (EBU).

„Jsem rád, že v regionu vznikla podobná iniciativa a že jsme toto výjimečné setkání svolali právě na půdě Kavčích hor. Společných témat máme s ostatními veřejnoprávními televizemi ve středoevropském regionu celou řadu a některé můžeme rozvinout do podoby mezinárodní spolupráce. Příkladem může být nová metodika měření veřejné hodnoty, kterou Česká televize zavedla počátkem tohoto roku. Významnou součástí setkání je podpis memoranda o spolupráci mezi Českou televizí a slovenskou RTVS,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Druhý den setkání bude patřit česko-slovenské spolupráci. Ve čtvrtek 2. května podepsali generální ředitel České televize Petr Dvořák a generální ředitel slovenské RTVS Václav Mika memorandum o spolupráci české a slovenské veřejnoprávní televize. Memorandum definuje rámec vzájemné dlouhodobé spolupráce v oblasti tvorby a produkce audiovizuálních a kinematografických děl, včetně zpravodajství, sportu, hudebních a zábavních pořadů. Obě televize si také chtějí poskytovat informace a sdílet zkušenosti, které mohou přispět ke zkvalitnění veřejné služby a posílení programových nabídek. Memorandum počítá i se vzájemnou prezentací národního dědictví, jazyka a kultury.

„Českou televizi spojují se slovenskou RTVS společné kořeny a bohatá historie v oblasti televizní tvorby. Zařazení podpisu memoranda o spolupráci mezi ČT a RTVS na závěr mezinárodního setkání zástupců regionu střední Evropy podtrhuje kooperativní ráz mezinárodního setkání a zároveň naznačuje širší možnosti spolupráce i s dalšími zeměmi v regionu,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Na základě memoranda nabídne Česká televize licence pro území Slovenské republiky přednostně veřejnoprávní RTVS. Slovenská veřejnoprávní televize už dlouhodobě uvádí například dokumentární cyklus Na cestě a Na cestě po Česku. RTVS zároveň drží již licenci k vánoční pohádce Šťastný smolař nebo seriálu Cirkus Humberto. Jednání mezi oběma televizemi probíhají i k dalším licencím, v současné době například k uvedení seriálu Sanitka II. Společným projektem, který běží současně na obrazovkách obou televizí, je nedělní cyklus Celnice.

„Podpis memoranda o vzájemné spolupráci dvou veřejnoprávních médií v srdci Evropy je formálním potvrzením toho, co nás s Petrem Dvořákem spojuje už delší dobu, a to je symbióza, důvěra a společný cíl. Chceme být spolehlivým a důvěryhodným médiem veřejné služby pro současné i budoucí generace. Jsem rád, že toto memorandum podepisujeme právě v době 60. výročí Československé televize. Spolupráce mezi Českou televizí a RTVS se bude týkat nejenom umělecké tvorby v oblasti programu, ale též vývoje společných formátů, zpravodajství, techniky a technologií, nových médií, lidských zdrojů a komunikace.

Česká televize je pro nás inspirací a vzorem v mnohých oblastech a právě na společných základech a tradicích obou médií chceme stavět i v budoucnosti,“ uvedl generální ředitel RTVS Václav Mika.

Druhý den mezinárodní návštěvy bude kromě podpisu memoranda patřit také prohlídce budovy České televize. V sobotu 4. května proběhne v budově na Kavčích horách velký den otevřených dveří připomínající divákům 60. výročí vysílání televize.

Měření veřejné hodnoty

Měření veřejné hodnoty zavedla Česká televize od ledna letošního roku. Vytvořila vlastní metodiku, kterou opřela o systémy a zkušenosti západních veřejnoprávních televizí. Měření kombinuje tři metodické přístupy – data z měřitelného chování a postojů diváků, expertní posouzení a tvrdá data z databáze odvysílaných pořadů – a je v regionu průkopnické.

„Měřením veřejné hodnoty uvádíme v život průběžné a pravidelné měření úrovně a míry naplňování veřejné služby, k čemuž Českou televizi zavazují zákon a kodex. Výstupy měření budeme mít v půlročních intervalech. Vedení České televize poslouží k tvorbě a plánování programu a Radě ČT a veřejnosti jako podklad pro hodnocení České televize,“ vysvětluje Petr Dvořák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…