ČTÚ požaduje razantní zdražení poštovních služeb. Česká pošta to odmítá

08.11.2017 21:02

Česká pošta dnes obdržela rozhodnutí ČTÚ o zamítnutí žádosti České pošty o udělení poštovní licence na roky 2018 – 2022.

ČTÚ požaduje razantní zdražení poštovních služeb. Česká pošta to odmítá
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Česká pošta se jako jediná zúčastnila výběrového řízení na poskytovatele univerzální služby po roce 2018. Česká pošta splnila všechny podmínky výběrového řízení. Aktuální přístup ČTÚ by vedl k tomu, že by Česká pošta musela dramaticky zdražit. Zákazníci České pošty by např. za obyčejný dopis zaplatili 25 korun namísto současných 16 korun. ČTÚ v rámci výběrového řízení bezdůvodně odmítlo výpočet České pošty ohledně nákladově orientovaných cen.  Základní poštovní služby si objednává stát a jejich úhradu řeší tzv. poštovní zákon. Přístup ČTÚ by vedl k tomu, že stát si objedná rozsah poboček i parametry doručování, ale vše pak zaplatí běžní občané. Ceny České pošty splňují podmínku nákladové orientace, protože pokrývají všechny obvyklé tržní náklady. Pro razantní zdražení neexistuje žádný reálný důvod.

ČTÚ po České poště navíc požaduje, aby do svých cen zahrnula i veškeré náklady tzv. břemene univerzální služby (povinnost provozovat 3200 pošt, zajistit doručování každý pracovní den atd.). Takové náklady ale z logiky věci nelze v tržním prostředí pokrýt v plném rozsahu z cen pro koncové zákazníky právě proto, že se jedná o mimořádné náklady, které žádný z ostatních provozovatelů poštovních služeb nenese.

Správnost přístupu České pošty k výkladu pojmu nákladově orientovaná cena potvrzují i odborná stanoviska předních auditorských firem jako je EY, BDO nebo Deloitte.

ČTÚ zároveň zahájilo řízení s Českou poštou o udělení poštovní licence na stejné období  z moci úřední.

Další kroky

Česká pošta má i nadále zájem základní poštovní služby provozovat a své další kroky bude realizovat v návaznosti na postup ze strany ČTÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…