ČTÚ spouští portál pro porovnání kvality sítí českých operátorů

03.03.2019 16:57

Kvalitu mobilních sítí si ode dneška může každý ověřit v aplikaci qos.ctu.cz. Vizualizační nástroj, který vybudoval ČTÚ, je nově k dispozici v testovacím režimu také pro veřejnost. Systém vznikl původně pro kontrolu plnění podmínek aukce kmitočtů.

ČTÚ spouští portál pro porovnání kvality sítí českých operátorů
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

S touto pomůckou mohou uživatelé porovnávat kvalitu služeb jednotlivých operátorů a rozhodovat se tak podle toho například při změně poskytovatele služeb. „Na jednom místě ukazujeme výsledky profesionálních měření, uživatelských dat získaných v rámci aplikace NetMetr a teoretické výpočty,“ vyzdvihuje přednosti aplikace předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. ČTÚ má v plánu vizualizační nástroj rozšiřovat o další funkce a postupně přidávat i další služby, např. pevné připojení k internetu.

Tato aktivita souvisí s projektem MoQoS, jehož počátek sahá do roku 2015, kdy předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák inicioval vznik memoranda o spolupráci mezi ČTÚ a národními regulátory z dalších států EU (Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Polska, Srbska, Rumunska), a také mezi ČTÚ a sdružením CZ.NIC, na které navazovalo spuštění aplikace NetMetr (www.netmetr.cz). Projekt byl Evropskou komisí vybrán k financování v rámci programu Connecting Europe Facility.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…