ČVUT: První virtuální ozařovna rakoviny v republice

22.02.2018 21:53

Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze (FJFI ČVUT) byl instalován a uveden do provozu první virtuální simulátor radioterapie v ČR. Systém VERTTM od britského konsorcia VERTUAL umožňuje vytvořit virtuální prostředí radioterapeutické ozařovny.

ČVUT: První virtuální ozařovna rakoviny v republice
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Systém poskytuje prostřednictví 3D efektů a vizualizací platformu pro ilustrace teoretických pojmů, ale i podporu pro získání dovedností klinického personálu nebo ukázku průběhu léčby pacientovi. Instalace na FJFI ČVUT je nejenom první v České republice, ale dokonce jedna z mála na kontinentální Evropě.

Radioterapie je ve vyspělých zemích jedna z nejrozšířenějších a nejúčinnějších metod léčby nádorových onemocnění. Úspěšnost léčby je závislá nejenom na přístrojovém vybavení klinických pracovišť v nemocnicích, ale i na znalostech a dovednostech odborného personálu těchto oddělení. Simulátor VERTTM je vnímán jako převrat ve vývoji radioterapeutických možností i výuky a přípravy odborníků pro práci v klinickém provozu. Nejedná se jen o prosté „promítání filmu“, ale o možnosti interakce systému s jejím uživatelem, který je navíc do děje vtažen prostředím 3D brýlí virtuální reality. „Systém obsahuje podrobné informace o několika typech nejmodernější ozařovačů používaných na radioterapeutických klinikách a umožňuje zobrazit nejenom plány léčby, ale i simulaci skutečného postupu ozařování nebo pohyb jednotlivých komponent ozařovače,“ říká manažer projektu Ing. Tomáš Oberstein ze společnosti Stargen EU s.r.o.

Simulátor VERTTM poslouží nejenom pro zažití si správných návyků práce odborných pracovníků na onkologických odděleních, ale i pro prezentaci dopadů na úspěšnost léčby pacienta při nedůslednosti, nesprávné kalibraci či nastavení konfiguračních parametrů přístroje, chybném načtení a interpretaci dat do plánovacího software, nepřesném nastavení polohy pacienta na ozařovacím stole nebo vzhledem k pozičním laserům v ozařovně. A to vše bez negativního dopadu na pacienta. V rámci systému je dostupný např. také fyzikální mód pro simulaci dozimetrických měření i dalších testů klinického ozařovače s detektorem v tzv. velkém vodním nebo jiném, klinicky používaném, fantomu.

Instalovaný simulátor bude zařazen do výuky radiologických fyziků a radiologických techniků, která má na FJFI ČVUT dlouholetou tradici. „Radiologický fyzik a technik je především odborníkem v oblasti zabývající se interakcemi ionizujícího záření s látkou, jeho detekcí a technologiemi, které ionizující záření ve zdravotnictví využívají,“ vysvětluje Ing. Tereza Hanušová, klinický radiologický fyzik v Thomayerově nemocnici v Praze a doktorand katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření FJFI ČVUT, a dodává: „Kromě toho má náš absolvent základy anatomie, fyziologie a další zdravotnické znalosti potřebné ke komunikaci s lékaři a péči o pacienty. V praxi se však především věnuje přístrojům, pacientům většinou jen nepřímo.“

Ve dnech 26. a 27. února proběhne školení pedagogů fakulty zahraničním specialistou, jedním z hlavních vývojářů systému VERTTM. Během několika dní tedy již budou moci tento zcela unikátní systém pod vedením pedagogů využívat i studenti. „Vedle teoretické výuky ve školních lavicích jsou ve studijních plánech oboru Radiologický fyzik a Radiologický technik zařazeny i hodiny klinických praxí pod vedením špičkových odborníků, povětšinou absolventů FJFI ČVUT. Pořízením simulátoru VERTTM se možnosti výuky našich studentů ještě dále rozšíří,“ komentuje situaci Ing. Tomáš Urban, pedagogicko-vědecký pracovník FJFI ČVUT. „Instalace simulátoru však bude jistě přínosem i pro studenty či odborníky z jiných fakult, univerzit či dalších odborných pracovišť v České republice i zahraničí,“ prozrazuje Ing. Urban plány ohledně využití simulátoru dalšími institucemi. FJFI ČVUT je jedinou fakultou v ČR, která má akreditovanou výuku prestižních oborů radiologický fyzik a radiologický technik, jejichž absolventi se stávají zdravotnickým nelékařským pracovníkem ve smyslu zákona č. 96/2004 Sb. (O nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…