ČVUT: Technologie z FEL nově testuje i 5G sítě díky spolupráci se společností CETIN

05.01.2022 13:30 | Tisková zpráva

Požadavky na datovou konektivitu, zejména na bezdrátové připojení vždy a všude, se neustále zvyšují. Parametry datové komunikace je nutné testovat a měřit. K tomu lze využít zařízení nazvané F-Tester® vyvinuté na Fakultě elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze, které nově dokáže měřit i 5G sítě.

ČVUT: Technologie z FEL nově testuje i 5G sítě díky spolupráci se společností CETIN
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Na základě požadavků z praxe vznikla v roce 2020 varianta s označením F-Tester 4drive-box. 

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25523 lidí
Prověřuje více operátorů zároveň a je vhodná pro vestavbu do vozidla, které tak může měřit pokrytí území a kvalitu datového přenosu rychle a efektivně za jízdy (tzv. drive-testy). V průběhu roku 2021 přibyla možnost měření nastupujících 5G sítí a řada vylepšení pro zvýšení stability v dynamickém mobilním prostředí. F-Tester, měřicí zařízení pro ověřování datové konektivity, v současné chvíli využívá Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a nově také telekomunikační společnost CETIN provozující síť, která v Česku pokrývá většinu populace. CETIN, stejně jako ČTÚ, využívá F-Tester pro validaci pokrytí datových služeb mobilních sítí v ČR. Objektivní měření a vyhodnocení pokrytí pomáhá motivovat operátory k zajištění a vylepšování kvality služeb mobilního internetu v Česku. CETIN navíc využívá F-Tester pro ladění jádra sítě, nastavení řízení datových toků pro optimalizaci v různých typech provozu (například prohlížení internetových stránek, přehrávání audio a video obsahu) pro dosažení dobré uživatelské zkušenosti a efektivního využití sítí.

„Zařízení F-Tester je vyvíjeno a kompletováno na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Řadu věcí na LTE a 5G umíme emulovat ve fakultní 5G/6G laboratoři, ale ne to, jak se chová konkrétní technologie určitého výrobce s určitým nastavením. Proto jsme využili možností, které nabízí v Česku unikátní laboratoř společnosti CETIN. I v tomto případě se ukazuje, že spolupráce s průmyslovými partnery je ve vývoji nezbytná. Zkušenost s nasazením našeho řešení v náročných podmínkách praxe nás také motivuje dotáhnout ho do uživatelsky přijatelného a spolehlivého komerčního produktu,“ pochvaluje si spolupráci doc. Jiří Vodrážka, vedoucí katedry telekomunikační techniky FEL ČVUT v Praze.
„Díky pokročilému vybavení naší laboratoře umíme simulovat nejrůznější podmínky provozu, včetně nasazení 5G, nové funkcionality, které v laboratoři zkoumáme a podobně. Proto je možné přístroj vyzkoušet i ve velmi specifických podmínkách – dokážeme ověřit, že výsledky F-Testeru se mění přesně podle toho, jak se mění různé parametry sítě. Také umožňujeme otestovat novinky, které se teprve implementují, ale zatím nejsou v reálném provozu dostupné,“ shrnuje benefity spolupráce Milan Barvíř, specialista vývoje a měření RAN ze společnosti CETIN.

F-Tester® a jeho logo je chráněnou známkou ČVUT v Praze. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…