ČVUT v Praze umožní středoškolákům vyzkoušet si práci vědců na urychlovači ve švýcarském CERN

18.03.2016 8:15

V pátek 18. března pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci s laboratořemi v CERN jedinečnou akci pro studenty středních škol nazvanou 12th International Masterclasses 2016 – Hands on Particle Physics. Akce se bude konat v budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT (Břehová 7, Praha 1).

ČVUT v Praze umožní středoškolákům vyzkoušet si práci vědců na urychlovači ve švýcarském CERN
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Pro středoškoláky jsou připraveny úvodní přednášky pro seznámení se se světem mikročástic a následně sami studenti zpracují data získaná na experimentech v laboratořích CERN. Mohou se stát vědci pracujícími na tomto urychlovači a zkusit si detekovat Higgsův boson, objevit antičástice nebo pracovat na zcela nových datech.  Na závěr celého dne bude připravena videokonference, v níž se propojí ČVUT v Praze s univerzitami v Sao Paolu, Nantes, Štrasburku a s vědci z CERN. Společně pak budou porovnávat dosažené výsledky z jednotlivých experimentů a jejich fyzikální důsledky.

„Akci tohoto rozsahu pořádáme již pátým rokem. Pro obrovský zájem jsme museli navýšit kapacitu z původních třiceti studentek a studentů na dnešních šedesát. Každý zájemce si mohl vybrat, zda bude zpracovávat data z experimentů ALICE nebo ATLAS na LHC. Tím jsme MasterClasses ještě více zatraktivnili,“ říká dlouholetý hlavní organizátor Mgr. Jaroslav Bielčik, Ph.D., z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, jenž se částicové fyzice věnuje na světové úrovni v prestižních experimentech v CERN a BNL.

Celá akce má velkou podporu i ze strany fakulty a univerzity. „Jsem velice rád, že vědečtí pracovníci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze jsou zapojeni do projektu v CERN, BNL a Fermilabu. Můžeme tak hostit zájemkyně a zájemce o fyziku mikrosvěta právě u nás na fakultě,“ konstatoval děkan fakulty prof. Ing. Igor Jex, DrSc., a dodává: „Českou část projektu organizujeme ve spolupráci s Mezinárodní skupinou pro popularizaci částicové fyziky IPPOG, Evropskou fyzikální společností EPS a CERN. Bez excelentních pracovníků v tomto odvětví bychom však tuto spolupráci nikdy neuzavřeli.“

12th International Masterclasses 2016 – Hands on Particle Physics se též stává startovním bodem pro několikaletý projekt Okna mikrosvěta dokořán, který odborníci na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT rozjíždějí. Zapojeni do něho budou studenti i pedagogové, a to samostatně i v celých skupinách. Cílem projektu je zajímavou a zábavnou formou přilákat mladé lidi ke studiu přírodních věd a techniky a podpořit pedagogy při výuce fyziky částic. Ta bývá na mnoha školách prezentována jen minimálně, jelikož sami učitelé nemají dostatečné informace a pomůcky pro výklad tohoto tématu.

Více informací najdete na stránkách http://mc.casticova-fyzika.cz a www.physicsmasterclasses.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…