ČVUT zve na přednášku prof. Tomáše Valeny

20.04.2018 13:50

Na Fakultě architektury Českého vysokého učení technického v Praze proběhne 19. dubna 2018 od 18.30 hodin v místnosti č. 155 přednáška prof. Tomáše Valeny, jednoho z největších znalců Josipa Plečnika, na téma Plečnikova Lublaň a Pražský hrad jako humanistická přestavba města.

ČVUT zve na přednášku prof. Tomáše Valeny
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Téma přednášky volně navazuje na nešťastný pokus spolupráce ČR a Slovinska při nominaci Plečnikova díla na seznam UNESCO pod názvem: „Nadčasová humanistická architektura Josipa Plečnika“.

Prof. Valena se nejdříve pokusí rozpracovat různé humanistické tradice a zjistit jejich eventuální relevanci pro Plečnikovo dílo. Jako specifický humanismus v Plečnikově architektuře pak definuje používání antropomorfních prvků a měřítka, „pobyt u věcí“ a univerzální srozumitelnost architekturního jazyka. Převážně se jedná o implantáty malých architektur do stávajících urbánních situací.

Plečnik vyvinul tuto svou strategii humanistické přestavby města ve dvacátých letech během práce s veřejnými prostory Pražského hradu a později ji plně rozvinul ve své rodné Lublani. Tam přestavěl urbánní sekvence kolem Římských hradeb, osu Vegovy ulice, prostor Zojzovy ulice a Šentjakobského náměstí a především pobřeží Ljubljanice. V určitém smyslu sem můžeme přiřadit též Žale, město mrtvých. Pro tuto metamorfózu města se brzy ustálil výraz Plečnikova Lublaň. Tato humanistická přestavba města je jeden z unikátních příspěvků Plečnika k světovému dědictví architektury dvacátého století.

V souvislosti s přednáškou na Fakultě architektury ČVUT si dovolujeme upozornit též na malou výstavu velké Plečnikovi výstavy z roku 1996, která bude otevřena od 18. dubna v prostoru pod půlkruhovou terasou v zahradě Na Valech na Pražském Hradě,“ dodal proděkan pro vnější vztahy Fakulty architektury ČVUT Ing. arch. Jan Jakub Tesař. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…