Částku 30,5 milionu Kč už letos vrátila ČPZP klientům za léky, o 4,5 milionu Kč více než před rokem

24.08.2021 10:48 | Komerční článek

Částku 30,5 milionu Kč vrátila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) klientům, kteří v průběhu 1. a 2 čtvrtletí překročili zákonem stanovený limit za doplatky na léky. Vrácená částka je meziročně o 4,5 milionu Kč vyšší.

Částku 30,5 milionu Kč už letos vrátila ČPZP klientům za léky, o 4,5 milionu Kč více než před rokem
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

„Roste nám zároveň i počet klientů, kteří mají na vrácení přeplatku nárok. Za první dvě letošní čtvrtletí se jedná celkem o 41 124 klientů. V meziročním srovnání je to téměř o 5600 klientů více,“ uvádí tisková mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Přeplatky nad limit regulačních poplatků a doplatků za léky se vypočítávají a vracejí pojištěncům za každé kalendářní čtvrtletí. Pokud klientovi vznikne nárok na přeplatek, částka je mu zaslána automaticky. Srpen je měsícem, kdy se vracejí přeplatky za 2. čtvrtletí. „Ochranný limit ve 2. čtvrtletí překročilo 38 787 pojištěnců ČPZP, kterým v těchto dnech vracíme částku přesahující 22 milionů korun,“ upřesňuje mluvčí pojišťovny.

Částka nad limit je uhrazena na bankovní účet pojištěnce, pokud ho má u ČPZP zaregistrovaný, nebo složenkou na evidovanou adresu. O chystaném vrácení přeplatku jsou klienti vždy informováni dopisem. Zdravotní pojišťovny vracejí peníze svým klientům od roku 2008, kdy byl ochranný limit zaveden.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12719 lidí

Do ochranného limitu regulačních poplatků se započítávají pouze doplatky za léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. Roční limit pro dospělého člověka je zákonem stanoven na 5000 Kč. Pro děti do 18 let a pro seniory nad 65 let činí 1000 Kč. U pojištěnců od 70 let a invalidních důchodců, kteří svou invaliditu doložili zdravotní pojišťovně, je 500 Kč.

Lidé si mohou své výdaje za léky zkontrolovat ve svém osobním účtu. Výpis jim zdravotní pojišťovna pošle zdarma na vyžádání jednou ročně. Ke svým údajům se klienti ČPZP mohou dostat kdykoli, pokud si zřídili přístup do elektronické přepážky, nebo si stáhli aplikaci Zdraví v mobilu.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…