ČeSU: Prohlášení k projektu Miss Studentka a útokům na naše dobré jméno

16.11.2013 16:40

Česká studentská unie (ČeSU), největší studentská síť v ČR, pokládá za nutné vyjádřit se ke kritice, která se především v posledních dnech rozvinula v souvislosti se soutěží Miss Studentka, jíž ČeSU pořádá.

ČeSU: Prohlášení k projektu Miss Studentka a útokům na naše dobré jméno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Chceme zdůraznit, že soutěž probíhá v souladu s právními předpisy ČR a s jasně stanovenými pravidly, s nimiž byly seznámeny všechny její účastnice při registraci. Ve výjimečně se vyskytujících sporných případech, jímž se vzhledem k rozsahu (v současné době již přes 700 registrovaných studentek z celé republiky) a povaze dané aktivity asi nelze zcela vyhnout, postupujeme zásadně tak, aby byly v maximální možné míře chráněny soutěžící.

Máme řadu důkazů o tom, že celá aféra je uměle rozdmýchávána skupinami, jimž jde dlouhodobě o pošpinění ČeSU a její následnou úplnou likvidaci. Jsou k tomu přitom vedeni především svými partikulárními ekonomickými a politickými zájmy, a používají velmi neférové metody, vůči nimž se ČeSU a její představitelé brání a budou bránit právní cestou. Jedna z mnoha popisovaných praktik je součástí tohoto vyjádření.

Na druhé straně sebekriticky uznáváme, že v rámci soutěže Miss Studentka byly z naší strany podniknuty některé chybné kroky, které mohly přispět k šíření spekulací a následnému zneužití této soutěže k dalšímu frontálnímu útoku na ČeSU a její členy.

Placená VIP zóna, která je nejčastějším terčem kritiky, a zdůrazňujeme, že se na nás žádná soutěžící neobrátila ani s dotazem ohledně VIP členství, nabízela zájemcům registrovaným pomocí SMS zprávy celkem tři výhody oproti ostatním návštěvníkům stránek. První a hlavní výhodou byla možnost rychlejšího hlasování pro favoritku návštěvníka, kdy byla běžná hranice 1 hlas za 5 hodin lehce zkrácena. Druhá možnost byla kontaktovat soutěžící prostřednictvím formuláře, na který mohly soutěžící podle své vůle odpovědět. Možnost kontaktovat soutěžící až po získání VIP vstupu byla zavedena po loňské zkušenosti, kdy tuto možnost měl každý návštěvník a na soutěžící se hrnulo obrovské množství mnohdy nevhodných dotazů prostřednictvím jejich interního profilu.

Poslední výhodou, kterou návštěvník po odeslání SMS zprávy získal, byla možnost zobrazit jedinou skrytou fotografii každé soutěžící, jež prokazatelně splňovala kritéria daná pravidly soutěže (tj. nebyla vulgární ani hanlivá) a byla nahrána z vlastní vůle soutěžící. Zároveň byl soutěžící v souladu s pravidly dán souhlas se zpracováním dané fotografie za účelem realizace soutěže.

Existence podobných VIP zón je u soutěží tohoto typu ve světě běžnou praxí, ačkoliv z hlediska rozpočtu celé aktivity se nejedná o zásadní zdroj příjmů.

Můžeme snadno dokladovat, že díky registracím do VIP zóny jsme do této chvíle získali celkem 3 021,74 Kč, což rozhodně není velká částka ve srovnání s náklady na uskutečnění takto komplexní soutěže probíhající po celé republice. Vzhledem k nepochopení tohoto kroku způsobeného jistě i chybami v komunikaci z naší strany jsme se však rozhodli VIP zónu pro fotografii „Sexy“ zrušit a veškeré fotografie zveřejnit tak, abychom zabránili dalším spekulacím.

Každý si tak může fotografie „Sexy“ prohlédnout a sám zjistí, že se nejedná o žádné erotické fotografie, ale o bulvární tvrzení subjektem, který se ČeSU snaží poškodit. Podle nás soutěžící v plavkách není erotická fotografie. Výše popsaným způsobem získaná částka bude po ukončení soutěže věnována na dobročinné účely.

Druhý kontroverzní bod se týká toho, že v názvu soutěže Miss na některých vysokých školách byla použita zkratka názvu těchto škol. Rádi bychom upozornili na to, že podle erudovaných právních rozborů, které máme k dispozici, se rozhodně nejedná v těchto případech o zneužití jména daných vysokých škol. To však nic nemění na tom, že tato skutečnost může být z pohledu škol vnímána jako diskutabilní. Česká studentská unie si velmi cení dlouhodobé a úspěšné spolupráce s řadou českých vysokých škol, která se projevuje v komplexních projektech jako je například FakultaRoku.cz. I z tohoto důvodu se omlouváme všem vysokým školám, kterých se uvedení zkratky v názvu soutěže Miss nějakým způsobem dotklo. Zároveň podnikneme kroky vedoucí k tomu, aby se podobná nedorozumění neopakovala a zlepšíme u projektu Miss Studentka komunikaci se zástupci příslušných vysokých škol.

Pevně věříme, že výše uvedené upřesňující informace a realizovaná opatření přispějí k tomu, aby soutěž Miss Studentka nebyla vnímána v českém vysokoškolském prostředí negativně. Zároveň jsme zcela otevřeni další diskuzi týkající se této problematiky.

Vedení České studentské unie 16. listopadu 2013

O České studentské unii (ČeSU)

Česká studentská unie (ČeSU) je největší studentskou sítí v České republice. Zastřešuje tisíce studentů a desítky studentských unií a organizací z vysokých škol různých směrů, od ekonomických a technických, po lékařské, právnické, zemědělské a další.

Tato studentská síť každoročně pořádá mnoho desítek aktivit s dopadem na stovky tisíc vysokoškoláků. Od provozování studentských médií a pořádání odborných přednášek až po studentské majálesy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…