Celní správa: Akce Tygří oko odhalila 44 záchytů porušení CITES, mezinárodní úmluvy o ochraně živočichů a rostlin

09.03.2016 16:20

V minulých dnech byla provedena na Letišti Václava Havla Praha akce „Tygří oko”, zaměřená na kontrolu zavazadel cestujících zda neobsahují zboží, které je vyrobeno z výtažků chráněných druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin zapsaných v mezinárodní úmluvě CITES. Na akci se podíleli společně z celníky Celního úřadu Praha Ruzyně i inspektoři České inspekce životního prostředí.

Celní správa: Akce Tygří oko odhalila 44 záchytů porušení CITES, mezinárodní úmluvy o ochraně živočichů a rostlin
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celníci zkontrolovali téměř 7 400 zavazadel společně se speciálně vycvičenými služebními psy, všechna zavazadla prošla rentgenovým zařízením. U téměř dvou tisíc tři sta zavazadel byla provedena důkladná fyzická kontrola, při které bylo zajištěno více balení přípravků s obsahem Moschus z jelínka Kabara, TRANGALA z krajty, Phuc Vi Trang obsahující Saussureu (Chrpovník), BLETILLA v léku ECOSIP obsahující orchidej nebo několik přípravků z výtažků rostliny Saussurea Costus.

V 15 případech byly části chráněných rostlin a živočichů součástí tekutin v skleněných lahvích, v plastových dózách nebo ve formě kostek. Všechny záchyty byly předány k odborné expertíze České inspekci životního prostředí, která následně potvrdí, zda došlo k porušení úmluvy CITES.
Mimo produktů tradiční čínské medicíny byli nalezeni sušení mořští koníci a špičák z tygra.

V jednom případě byla věc předána Policii ČR s návrhem na sdělení obvinění pro podezření ze spáchání trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…