Celní správa: Během jedné kontroly celníci zjistili 34 nelegálních zaměstnanců

29.11.2023 19:02 | Tisková zpráva

Od počátku roku uskutečnili příslušníci celního úřadu na desítku kontrol v oblasti zaměstnávání cizinců podle zákona o zaměstnanosti. Téměř při každé takové kontrole zjistili porušení a pojali podezření z umožnění výkonu nelegální práce či z nesplnění informační povinnosti zaměstnavatele podle uvedeného zákona. Často se jednalo o souběh obou porušení.

Celní správa: Během jedné kontroly celníci zjistili 34 nelegálních zaměstnanců
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Za poslední 3 měsíce zjistili takto celkem 63 osob cizí státní příslušnosti, z toho při poslední listopadové kontrole, uskutečněné v jihočeském Táboře, pojali celníci podezření z umožnění výkonu nelegální práce a z nesplnění informační povinnosti zaměstnavatele u 34 osob cizí státní příslušnosti.

Zjištěná porušení budou pracovníci celního úřadu postupovat oblastnímu inspektorátu práce k projednání. V rámci správního řízení lze za porušení zákona uložit fyzické osobě sankci do výše 5 milionů korun a právnické osobě do výše 10 milionů korun.

Kontrola zaměstnávání cizinců je jednou z mnoha kompetencí Celní správy České republiky, jejímž cílem je odhalit umožnění výkonu nelegální práce ze strany zaměstnavatelů. Důsledkem takového jednání je totiž neplacení daně z příjmů fyzických i právnických osob a rovněž odvodů na sociálním a zdravotním pojištění.

Příslušníci oddělení Dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Jihočeský kraj budou i nadále v takových kontrolách pokračovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…