Celní správa: Celníci na polích kontrolují opium a THC

22.08.2023 19:02 | Tisková zpráva

Před sklizní makovic a technického konopí se na pole v Moravskoslezském kraji vydávají ke kontrolám celníci. Jednou z jejich kompetencí je totiž dohled nad množstvím omamných a psychotropních látek obsažených v těchto plodinách.

Celní správa: Celníci na polích kontrolují opium a THC
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Zákon o návykových látkách ukládá osobám pěstující rostliny technického konopí a máku setého předávat celnímu úřadu hlášení o výměrech osetých či osázených pozemků a následně o množství sklizeného technického konopí a máku. Česko je jedním z největších producentů a vývozců máku na světě. Každoročně proto maková pole lákají narkomany, kteří v nich hledají dostupný zdroj opia. V tuzemsku je však povoleno pěstování pouze neopiového máku určeného výhradně pro potravinářské účely. Tento mák smí obsahovat maximálně 0,8 % morfinu u něhož je, dle odborníků, možný halucinogenní účinek nicotný. Podobná pravidla pro pěstování platí i u technického konopí u kterého nesmí množství THC přesáhnout 1 %. Toto konopí se pak dále využívá v potravinářství, stavebnictví, kosmetice nebo v textilním průmyslu. U obou těchto plodin by při překročení maximálního povoleného obsahu omamných a psychotropních látek hrozilo jejich nelegální zneužití. Moravskoslezští celníci proto provádí namátkové kontroly s odběrem vzorků, které následně vyhodnocují v laboratořích.

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj eviduje ve své působnosti celkem 62 pěstitelů máku setého a 9 pěstitelů technického konopí, u kterých každoročně provádí odběry plodin pro provedení analýzy obsahu THC či opia v rostlinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…