Celní správa: Celníci odhalili nelegální preparátorství ohrožených živočichů

09.12.2022 7:28 | Tisková zpráva

Ostravští celníci ze sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili osoby, které neoprávněně nakládaly s chráněnými živočichy. Realizace trestního spisu proběhla na začátku listopadu na Ostravsku. Celníci provedli šest domovních prohlídek a čtyři prohlídky jiných prostor. U osob zajistili celkem 247 uhynulých exemplářů neoprávněně držených 105 druhů živočichů v různém stádiu preparátorského zpracování.

Celní správa: Celníci odhalili nelegální preparátorství ohrožených živočichů
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Z celkového zajištěného množství bylo 131 exemplářů chráněno podle zákona o ochraně přírody a jsou zařazeny na seznam zvláště chráněných druhů (8 kriticky ohrožených živočichů, 55 silně ohrožených živočichů, 68 ohrožených živočichů). Některé uhynulé exempláře jsou zařazeny na seznamu CITES a patří tak mezi nejvíce ohrožené druhy, se kterými je mezinárodní obchod zakázán (rys ostrovid, medvěd hnědý, vydra říční, výr velký, jestřáb lesní, sova pálená, včelojed lesní, kalous ušatý, krahujec obecný), či omezen a kontrolován (krajta, leguán, varan, zoborožec).

Zajímavostí je, že hlavní podezřelý byl v roce 2019 za stejnou trestnou činnost odsouzen k podmíněnému trestu v délce 36 měsíců, tedy svým jednáním mařil výkon úředního rozhodnutí. Jelikož se jednalo o jediný zdroj obživy podezřelého a k vykonávání preparátorské činnosti neměl příslušné živnostenské oprávnění, kriminalisté mu navíc sdělili obvinění ze spáchání přečinu neoprávněné podnikání.

Do vyšetřování si případ převzali kriminalisté z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Ti zahájili trestní stíhání proti třem osobám. Obvinění jsou stíháni na svobodě a hrozí jim trest odnětí svobody až na tři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…