Celní správa: Cigarety pod pytlem s bramborami

16.02.2023 7:29 | Tisková zpráva

V minulých dnech zastavila hlídka královéhradeckých celníků v Náchodě osobní automobil slovenské imatrikulace, řídil jej pětačtyřicetiletý zpočátku usměvavý muž. Při kontrole vozidla, kdy v úvodu komunikace deklaroval, že veze z Polska potraviny, vzápětí přiznal, že si dováží také cigarety. Byly umístěny na zadní sedačce pod pytlem s bramborami a další, podstatně větší množství, celníci našli v kartonových krabicích v zavazadlovém prostoru vozidla. Napočítali jich celkem 22 240 kusů. Kuřivu chyběly platné tabákové nálepky a bylo tak přepravováno ve větším množství, než je povolen limit pro osobní spotřebu. Celníci cigarety zajistili, uskladnili je ve skladu celního úřadu a případ předali k zahájení úkonů trestního řízení.

Celní správa: Cigarety pod pytlem s bramborami
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Muži bude vyměřena spotřební daň ve výši 84 590 korun a ve zkráceném trestním řízení mu hrozí za přečin porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží trest odnětí svobody až na tři léta, vyslovení propadnutí zboží a udělení peněžitého trestu až do výše 1 milionu korun.

Fyzické osoby, které dopravují cigarety pro osobní spotřebu z členských zemí Evropské unie, je mohou dovézt bez toho, aniž by uhradily spotřební daň, pouze v zákonem stanoveném limitu 800 kusů cigaret. U cigaret ze třetích (mimounijních) zemí platí osvobození od daně z přidané hodnoty, spotřební daně a cla u 200 kusů cigaret.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…