Celní správa: Opatrnost při nákupech diamantů je nezbytná

29.12.2023 7:05 | Ze sítí

Celně technická laboratoř Generálního ředitelství cel (CTL) je vstupním místem pro surové diamanty a pro účely celního řízení ověřuje pravost a hodnotu těchto vzácných nerostů dovážených ze zemí mimo Evropskou unii. Během posledního měsíce eviduje případy, kdy místo kupovaných diamantů jsou příjemcům zasílána broušená skla.

Celní správa: Opatrnost při nákupech diamantů je nezbytná
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Specialisté, kteří se zabývají v CTL analýzou drahých kamenů, evidují během krátké doby pět případů podvodného jednání při nákupu diamantů na internetu. Jedná se o nový druh podvodů, se kterými se celní správa zatím nesetkala.

Zahraniční e-shopy nabízejí k prodeji za výhodnou cenu broušené a leštěné diamanty. Ve skutečnosti se v zásilkách objeví barevné broušené sklo, nebo imitace diamantů, jejichž hodnota je samozřejmě řádově nižší než u diamantů. Místo prodávaných diamantů analytici CTL identifikovali broušené moissanity v hodnotě cca 150 – 200 dolarů. Tyto věrohodné napodobeniny diamantů nelze běžnou vodivostní zkoušečkou rozeznat od pravých diamantů, což nahrává nekalým praktikám prodejců.

První indicií, že se jedná o podvod, by pro kupujícího měla být podezřele nízká cena kupovaného nerostu. Broušený modrý diamant o váze 17 karátů nelze prodávat za 20 ani 500 dolarů. Jeho cenu lze odhadovat na cca 500 tisíc dolarů. Určitým vodítkem pro kupujícího může být i tzv. „Rapaport price list“, ve kterém lze přibližně dopočítat cenu diamantů v závislosti na jeho barvě, čistotě a velikosti diamantu. Broušený diamant mívá svůj diamantový certifikát, který je jeho „rodným listem“ a vydává se na základě odborné zkoušky, která ověří náležitosti diamantu - karátovou hmotnost, čistotu, barvu a diamantový brus. Kupujícím byly zaslány podvodné certifikáty, nebo zcela chyběly.

Celní správa ČR eviduje také případ podléhající Kimberleyskému procesu certifikace, kdy si český občan ve třetí zemi vyhledal údajné prodejce surových diamantů, kteří mu po zaplacení zaslali prázdnou zásilku. Tento podvod byl rovněž identifikován CTL, která má oprávnění otevřít přísně střeženou a zapečetěnou zásilku převážející zboží této vysoké hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…