Celní správa: Pohonné hmoty jen do limitu

29.04.2022 7:29 | Tisková zpráva

Stále se opakující případy nelegálního převozu pohonných hmot řeší celníci na jižní Moravě. Přestupci o ně přijdou, a ještě musí zaplatit vyměřenou spotřební daň.

Celní správa: Pohonné hmoty jen do limitu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Zákon o spotřebních daních jasně uvádí, že pro osobní spotřebu je možné bez patřičných dokladů převážet pohonné hmoty pouze v běžné nádrži vozidla a k tomu maximálně 20 litrů v kanystru. Tato ustanovení zákona vychází ze směrnice Evropské unie, a proto obdobná pravidla platí i v ostatních státech Evropské unie.

Za posledních několik týdnů jihomoravští celníci řešili šest podobných případů. Všechny se udály na dálnici D2. Jednalo se o řidiče z Bulharska, Maďarska a Rumunska. Vzhledem k vysokým cenám pohonných hmot v České republice, ale i v Německu, kam nejčastěji hříšníci směřovali, si cestou nakoupili levnější naftu a převáželi ji s sebou v několika kanystrech. Protože při kontrole nebyli schopni předložit žádný doklad, který ukládá zákon, celníci pohonné hmoty zajistili.

V celkovém součtu se jednalo o 692 litrů motorové nafty, u které v konečném důsledku bude pravděpodobně rozhodnuto o jejím propadnutí. Každému přestupci byla také vyměřena spotřební daň, jejíž průměrná výše činila přibližně 1000 korun.

Řadu podobných případů řešili také kolegové na severní Moravě, kdy si Češi jezdili nakupovat levnější pohonné hmoty do Polska s několika kanystry. I tyto nákupy se nakonec řidičům nepěkně prodražily.

Obdobné limity pro osobní spotřebu, kdy při převozu není třeba prokazovat zdanění žádným dokladem, stanovuje zákon i pro další výrobky zatížené spotřební daní např. lihoviny, cigarety, pivo apod. – odkaz ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…