Celní správa: Protidrogové oddělení celníků zasáhlo na jižní Moravě

30.03.2023 11:17 | Tisková zpráva

Dva případy nelegálního obchodování s drogami ukončilo v letošním roce brněnské Protidrogové oddělení Generálního ředitelství cel. Pachatelům již bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu.

Celní správa: Protidrogové oddělení celníků zasáhlo na jižní Moravě
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V prvním případě vše začalo v polovině prosince 2022 záchytem špatně označené zásilky směřující do Rakouska. Protože nebylo zřejmé, komu má být doručena, musel ji přepravce otevřít. Uvnitř se nacházely dva sáčky se sušenou rostlinnou látkou o celkové váze přibližně tři čtvrtě kilogramu. Vzhledem k podezření, že by mohlo jít o drogy, přepravce kontaktoval pracovníky Celní správy ČR.

Ti si zásilku převzali a zahájili šetření. Podařilo se jim zjistit, že odesilatelem byl muž ze Znojemska. Při závěrečné realizaci celníci našli v mužově garáži komponenty pro "in-door" pěstírnu. Při domovní prohlídce pak ve sklepě rodinného domu objevili maskovaný vchod do zcela nové plně vybavené pěstírny, přibližně čtvrt kilogramu sušeného konopí a hotovost ve výši 165 000 korun.

Muž byl zadržen a s návrhem na zahájení trestního stíhání předán Policii ČR. Následně mu bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což mu hrozí peněžitý trest nebo trest odnětí svobody v rozsahu jeden rok až pět let.

Ve druhém případě se jednalo o muže, který byl již za trestnou činnost v oblasti nelegálního nakládání s drogami díky celníkům v roce 2021 pravomocně odsouzen. Koncem ledna při kontrole poštovních zásilek přicházejících ze zahraničí celníci objevili balíček se 130 tabletami léčiva s obchodním názvem Belbien. Tyto tablety ovšem obsahovaly látku Zolpidem, která je zařazena na seznamu návykových látek a není možné s ní volně nakládat.

Celníci proto zahájili trestní prověřování příjemce, kterým byl občan Spojeného království dlouhodobě pobývající v Brně. Při závěrečné realizaci případu byl muž zadržen a umístěn do cely předběžného zadržení, v rámci domovní prohlídky celníci zajistili dalších 1600 tablet léčiva, komunikační a výpočetní techniku a další důkazní materiál dokládající mužovu trestnou činnost.

Vzhledem k riziku, že by se muž mohl vyhýbat trestnímu stíhání případně by se pokusil vycestovat z České republiky, soud rozhodl o jeho vzetí do vazby. Policie ČR mu sdělila obvinění z trestného činu, a protože byl za stejnou trestnou činnost v období posledních tří let již pravomocně odsouzen, hrozí mu tentokrát trest propadnutí majetku nebo trest odnětí svobody v rozsahu dva roky až deset let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…