Celní správa: Realizace celníků s krycím názvem Viking ukončila obchod s kokainem

11.07.2021 22:30

Plzeňští celníci z Protidrogového oddělení Sekce pátrání Generálního ředitelství cel ve spolupráci s kriminalisty Národní protidrogové centrály zadrželi distributory kokainu a konopí. Na území hlavního města provedli dvě desítky domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

Celní správa: Realizace celníků s krycím názvem Viking ukončila obchod s kokainem
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Objevili šest kompletních ilegálních pěstíren konopí, zajistili finanční hotovost ve výši téměř jednoho milionu korun, další milion korun na bankovních účtech a čtyři motorová vozidla. Na zadržení osob se podílela speciální složka celní správy, Skupina operativního nasazení a zásahové jednotky pražské a středočeské policie.

Sedm cizinců a jeden Čech minimálně od roku 2019 distribuovali kokain, pěstovali a prodávali konopí. Se stálými klienty obchodovali převážně na území Prahy.

Protidrogoví specialisté zadokumentovali na domácím trhu prodej dvou kilogramů kokainu (prodejní cena gramu kokainu se na "černém trhu" pohybuje okolo 2 000 korun, dle množství a čistoty). Za prodej zajištěného konopí, které bylo určeno především pro vývoz z našeho území, by organizovaná skupina vyinkasovala bezmála osm milionů korun. Celkem by si tak nezákonně přišla na více než dvanáct milionů korun.

Anketa

Pokud denní počet nakažených covidem-19 opět vzroste do tisíců, budete pro zavírání restaurací a obchodů?

37%
hlasovalo: 9563 lidí

Osobě podezřelé z páchání zvlášť závažné trestné činnosti bylo zajištěno pět legálně držených střelných zbraní, a to i vzhledem k tomu, že nebyly řádně umístěny a zajištěny proti neoprávněnému užití.

Vyšetřování případu si převzala Národní protidrogová centrála služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR. V rámci trestního spisu „VIKING“, který dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, jsou s osmi osobami vedeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a, odst. 3 písm. c) tr. zákoníku, za což jim hrozí trest odnětí až na dvanáct let.

Kromě dvou osob jsou všichni stíháni vazebně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…