Celní správa: Rekapitulace roku 2022 v nejvýznamnějších kompetencích

05.03.2023 16:51 | Tisková zpráva

?Celníci v Olomouckém kraji byli v loňském roce opět efektivní. Do státního rozpočtu se jim podařilo přispět částkou 2,533 miliardy korun, což je přibližně o 367 milionů více než v předchozím roce. Jedná se o částku vybranou na cle, spotřebních daních a dalších poplatcích.

Celní správa: Rekapitulace roku 2022 v nejvýznamnějších kompetencích
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celní řízení

Jednou z primárních činností celního úřadu je dovoz a vývoz zboží přes vnější hranice Evropské unie, kdy projednal v minulém roce 28 599 případů dovozu a 46 277 případů vývozu. Celkově pak bylo v rámci zmíněné agendy vybráno clo ve výši 531 milionů korun, což představuje nárůst téměř 47 % oproti loňskému roku.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí

Správa daní

Další primární činností, která si zaslouží pozornost je oblast výběru spotřebních daní. Za nejvýznamnější oblasti výběru v rámci Olomouckého kraje můžeme považovat daň z lihu, u které byl v roce 2022 zaznamenán nárůst o částku ve výši 45 181 027 Kč. Celní úřad tak na spotřební dani z lihu vybral rekordních 1,415 miliardy korun. Na druhé místo v oblasti výběru spotřebních daní v rámci kraje můžeme zařadit daň z piva, u které byl v roce 2022 zaznamenán nárůst o částku ve výši 14, 94 mil. korun. V roce 2022 tak celní úřad vybral na spotřební dani z piva částku v celkové výši téměř 181,3 milionů korun.

Dále bylo rovněž ukončeno 6 daňových kontrol, na základě kterých celní úřad doměřil subjektům částku přesahující 4,4 milionů korun.

Celní správa daně pouze nevybírá, ale také je vrací. V loňském roce bylo daňovým subjektům v Olomouckém kraji na základě žádosti vráceno 239,2 milionů korun na spotřební dani z minerálních olejů. Jedná se o systém tzv. vratek spotřebních daní, které si uplatňují zpravidla subjekty, využívající minerální oleje zejména pro zemědělskou prvovýrobu, výrobu tepla či hospodaření v lese.

Dělená správa

Významnou kompetencí celní správy je také tzv. dělená správa, která zajišťuje v zákonem stanovených případech platební povinnosti uložené jinými správními orgány, které jsou vybírány a vymáhány celním úřadem. Jedná se například o nezaplacené pokuty za dopravní přestupky, poplatky za uložení odpadů, nebo poplatky za odběr podzemních vod. V uplynulém roce bylo zaznamenáno 23 814 případů v celkové hodnotě přesahující 441 milionů korun.

Tyto prostředky pak celní úřad rozděluje dle zákona mimo jiné i do rozpočtů místních samospráv. V loňském roce se například jednalo o částku 41 milionů korun, jenž putovala zákonným nárokem do rozpočtu Olomouckého kraje. Nejvyšší sumu však odvedl celní úřad do Státního fondu životního prostředí ČR, kdy se jednalo o částku přesahující 144 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…