Celní správa: Ruzyňští celníci zabrali 780 kilogramů chemikálií pro výrobu drog

18.10.2020 16:13

?Koncem minulého týdne bylo pravomocně ukončeno správní řízení se společností dovozce, jehož součástí bylo i zabrání 780 kilogramů chemické látky, klasifikované jako "pre–prekurzor" drog pro výrobu psychotropních látek.

Celní správa:  Ruzyňští celníci zabrali 780 kilogramů chemikálií pro výrobu drog
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Chemikálie o hmotnosti 780 kilogramů byly pašovány v zásilce z Číny společně s dalším spotřebním zbožím a elektronikou, příjemcem zboží byla česká společnost se sídlem v kraji Vysočina. Celníci při kontrole zajistili celkem 30 papírových pytlů po 26 kilogramech chemické látky ve formě granulátu. Ke zboží nebyly dovozcem předloženy žádné doklady. Zajištění zásilky bylo součástí dlouhodobé mezinárodní spolupráce Celní protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel a celního úřadu při boji proti možné nelegální výrobě drog. Spolupráci celníků z Celní protidrogové jednotky se zahraničními partnery bylo zjištěno, že předmětné zboží mělo být, po propuštění do volného oběhu, doručeno do dalšího členského státu EU, kde probíhala vlastní nelegální výroba drog.

Provedenou expertizou odebraného vzorku v Celně technické laboratoři Generálního ředitelství cel bylo zjištěno, že zásilka obsahuje čistou organickou sloučeninu methyl-3-oxo-2-fenylbutanoát (CAS 16648-44-5), známou také jako methyl 3-oxo-2-phenylbutanoate nebo také "MAPA".

Jedná se o tzv. "pre-prekurzor" drog, který nemá samostatně legální využití a v tomto případě slouží pouze k nelegální výrobě chemické látky benzylmetylketon (P-2-P, fenylaceton, BMK), který je prekurzorem drog Kategorie 1 evropských nařízení a je používaný k nelegální výrobě amfetaminů (např. MDMA) a metamfetaminu (pervitinu).

Ze zabrané chemické látky by bylo možné vyrobit cca 620 kilogramů prekurzoru BMK a následně cca 500 kilogramů drog, které by se na černém trhu mohly prodat cca za půl miliardy Kč (0,5 mld. Kč).

S obdobnými případy nelegálního dovozu chemikálií se ruzynští celníci setkali v minulém roce, kdy jiná společnost chtěla propašovat do ČR tři tuny pre-prekurzorů (ZDE). Jedná o významný úspěch při zabránění dovozů "pre-prekurzorů" drog na území České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …