Celní správa spolupracuje s policisty

24.08.2021 14:01

Při silničních kontrolách se celníci často setkávají s řadou přestupků či přečinů, k jejichž řešení nemají kompetence.

Celní správa spolupracuje s policisty
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Jedná se zejména o řízení, pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, usednutí za volant přes zákaz řízení, špatný technický stav vozidla, hledané osoby nebo nelegální migranty. V takových případech kontaktují mobilní hlídky celníků příslušníky Policie ČR, kteří si tyto případy přebírají.

Během uplynulého týdne řešili ústečtí celníci hned tři takové situace. Když zastavili ke kontrole na silnici I/15 u obce Sedlec na Mostecku dodávkové vozidlo české imatrikulace, zjistili lustrací řidiče, že má devětapadesátiletý muž „zablokované“ řidičské oprávnění. Stejně tak třiatřicetiletý řidič osobního vozidla s ústeckou registrační značkou, kterého hlídka kontrolovala na komunikaci II/268 u obce Polepy na Ústecku, řídil automobil, přestože měl uložen zákaz řízení veškerých motorových vozidel. Navíc byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Provedený test reagoval pozitivně na metamfetamin, známý jako pervitin. V posledním případě zastavila hlídka celníků na silnici I/28 u obce Bělušice na Mostecku dodávkové vozidlo české imatrikulace, jehož řidič (34 let) byl rovněž pod vlivem návykové látky.

Řidiči ale trestu neunikli. Celníci odhalené hříšníky na místě předali přivolaným policistům k dalšímu šetření.

Spolupráce těchto dvou bezpečnostních složek funguje ale i opačně. Například, když policisté narazí na neznačené, tedy nezdaněné tabákové výrobky či lihoviny nebo mají podezření na nelegální přepravu migrantů a potřebují zkontrolovat nákladový prostor, který je opatřen celní závěrou, volají k součinnosti celníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…