Celoevropská iniciativa Konec doby klecové slaví půl milionu podpisů jako milník na cestě k úspěchu

22.02.2019 12:32

500 000 občanů EU už podepsalo evropskou občanskou iniciativu (EOI), která odstartovala loni v září. Kampaň Konec doby klecové pro všechna hospodářská zvířata v EU tak vstupuje do druhé poloviny.

Celoevropská iniciativa Konec doby klecové slaví půl milionu podpisů jako milník na cestě k úspěchu
Foto: pixabay.com
Popisek: Slepice - ilustrační foto

Mezinárodní organizace Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství, CIWF) spojila síly s dalšími více než 140 organizacemi zaměřenými na ochranu zvířat a životního prostředí z celé EU, aby společně prosadily úplný zákaz klecových velkochovů na celém kontinentu. V posledních pěti měsících se na podporu kampaně konalo bezpočet akcí pro veřejnost po celé EU, což se projevilo stále rostoucí pozorností médií na mezinárodní úrovni a v zájmu uživatelů sociálních sítí.  Ke kampani se přidávají také populární osobnosti, jako je například Ricky Gervais, oblíbený komik a režisér, nebo světoznámá herečka a modelka Pamela Anderson. CIWF s partnerskými organizacemi pokračují ve spolupráci, aby dosáhly potřebného jednoho milionu podpisů, a ukončily tak dobu klecovou jednou provždy.

Romana Šonková, členka výboru EOI a zástupkyně CIWF v ČR, uvedla: „Jsme v půli cesty k vítězství. Evropská iniciativa Konec doby klecové je největší kampaní za zlepšení života hospodářských zvířat s největším počtem zapojených organizací, jakou tato generace zažila. Už 500 000 obyvatel EU jasně prokázalo své přesvědčení, že si hospodářská zvířata zaslouží lepší život, než kruté věznění v klecích. Podaří-li se nám do letošního září nasbírat další půl milion podpisů, společně vybojujeme hospodářským zvířatům lepší budoucnost.”

Více než 300 milionů prasnic, nosnic, králíků, křepelek, kachen, hus a telat je v EU vězněno v klecích. Většina klecí je holá, stísněná a neumožňuje zvířatům volný pohyb ani přirozené chování. Klece jsou kruté a naprosto zbytečné, neboť existují ověřené alternativní způsoby chovu, jako jsou volné chovy s výběhy nebo pastevní chovy. Pokud EOI uspěje, přinese doslova zemětřesení do živočišné výroby a ušetří stovky milionů zvířat v Evropě zbytečného utrpení. Bude to obrovský krok na cestě ke konci průmyslových velkochovů.

Romana Šonková dodala: „Život v kleci není žádný život. To se musí změnit. Například prasnice by měly mít alespoň prostor se otočit, nosnice protřepávat křídla, projít se a králíci zase skákat a panáčkovat. To jsou jejich zcela základní životní projevy, které jsou jim v klecích upřeny. Chceme-li zvířata využívat pro výrobu svých potravin, dopřejme jim život, který stojí za to žít!”

Iniciativu můžete podpořit na webové stránce www.konecdobyklecove.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …