Cenu ÚSTR dostane běloruský opoziční politik i fotograf

10.11.2017 18:26

Cenu ÚSTR dostane běloruský opoziční politik i fotograf, který zdokumentoval vpád vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968

Cenu ÚSTR dostane běloruský opoziční politik i fotograf
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Běloruský opoziční aktivista Vincuk Viačorka bude jedním z držitelů Ceny ÚSTR za svobodu, demokracii a lidská práva. Ve své vlasti byl za prosazování demokratických změn pronásledován a vězněn.

Cenu obdrží také slovenský fotograf Tibor Kováč, který dokumentoval vpád okupantů do Košic v srpnu 1968 a málem za to zaplatil životem, a in memoriam pilot Tugomír Seferovič, který v roce 1953 spoluorganizoval únos letadla z Československa na Západ.

Za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin budou oceněny dvě české historičky – spisovatelky: Zora Dvořáková, autorka první životopisné knihy o Miladě Horákové a rozsáhlé knihy o třetím odboji, a Kateřina Tučková, která se nebála vylíčit některé citlivé kapitoly novodobých českých dějin, například poválečné vyhánění Němců a pohnuté lidské osudy v letech komunismu.

Ústav pro studium totalitních režimů uděluje své ceny každoročně. Loni ke kategorii „za statečné občanské postoje v době nacistické okupace a komunistické diktatury“ přibyly ještě dvě další: „za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin“ a „za následováníhodné počiny při hájení principů demokracie, svobody a lidských práv“.

Součástí slavnostního večera, který se koná 14. listopadu v Senátu od 18 hodin, bude stejně jako v minulých letech exkluzivní koncert skupiny Spirituál kvintet. Akci osobně zaštítil předseda Senátu Milan Štěch. Medaile budou předávat předsedkyně Rady ÚSTR Emilie Benešová a ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra, a spolu s nimi tradičně také Ondrej Krajňák, který ještě donedávna vedl slovenský Ústav pamäti národa, avšak po politických změnách na Slovensku na funkci rezignoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …