Češi by rádi darovali auto blízkým, SPZ „na přání“ považují za zbytečnost

19.12.2014 17:26

Češi jsou vůči svým blízkým štědří, a kdyby měli dostatek peněz, rádi by jim darovali třeba i auto. Klidně i mimo zvláštní příležitost, jakou jsou třeba narozeniny nebo Vánoce. Vyplynulo to z exkluzivního předvánočního průzkumu pojišťovny Generali.

Češi by rádi darovali auto blízkým, SPZ „na přání“ považují za zbytečnost
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

„Auto jako dárek by svým blízkým darovalo devětasedmdesát procent českých řidičů,“ potvrzuje mluvčí Generali Jiří Cívka.

Jen jednadvacet procent českých šoférů by auto někomu ze svých nejbližších jako dárek nedalo.

Drtivá většina Čechů ale auto nikdy nedostala. „Takových je v naší republice osmdesát osm procent,“ říká Jiří Cívka. Jen šest procent lidí bylo obdarováno novým vozem při příležitosti narozenin, tři procenta dostala auto jen tak a shodně jedno procento našlo auto „pod stromečkem“ nebo v podobě svatebního daru. K Valentýnu si Češi auta nedávají vůbec.

Pokud by ale měli čeští řidiči dostatek peněz, rádi by darovaným vozem udělali někomu radost. „Celých jednatřicet procent by přitom vůz darovalo jen tak, v těsném závěsu pak následují v průzkumu narozeniny a svatební dar. Jen šestnáct procent lidí by darovalo auto k Vánocům,“ vyjmenovává tiskový mluvčí Generali.

Nejčastěji by Češi pořídili svým blízkým produkt tuzemské výroby, Škodovku. Tu by zvolilo 36 % z nich. Kromě automobilu Škoda by čeští řidiči pořídili Volkswagen, Ford, Peugeot, Hyundai nebo Kia.

POJIŠTĚNÍ ANO. SPZ „NA PŘÁNÍ“ SPÍŠE NE

Z průzkumu také vyplynulo, že nejčastější doplňkovou službou, kterou by Češi při koupi auta jako dárku pořídili, je pojištění. Tuto možnost zvolilo celkem 82 % dotázaných.

„Ze zákona přitom musí být v České republice na každé registrované vozidlo uzavřené povinné ručení. Uzavřením povinného ručení dnes navíc mohou řidiči získat například pojistnou ochranu pro krytí škod na vozidle způsobených střetem se zvířetem, krytí živelních škod či úrazové pojištění řidiče,“ upozorňuje Cívka na výhody, které nabízí Generali.

Sedmnáct procent lidí by místo pojištění zvolilo tankovací kartu, šestnáct procent by darovalo s novým vozem také registrační značku tzv. na přání. Garážové stání nebo parkovací místo by obstaralo k autu jen 12 % lidí.

Řidiči si ale na registrační značky na přání budou muset počkat až do ledna 2016, vláda totiž letos v červenci schválila odklad jejich vydávání a vyhověla žádosti ministerstva dopravy, které tím získalo víc času na zabezpečení chodu nového systému.

„Takovou registrační značku by si přitom pořídilo 29 % českých řidičů. Zbylí považují registrační značku na přání za zbytečnost,“ uzavírá Jiří Cívka.

Pojišťovna Generali patří s tržním podílem 6,9 % (k 31. 12. 2013) mezi největší české pojišťovny. Kromě individuálního pojištění nabízí pojistná řešení pro malé, střední a velké firmy v oblasti podnikatelských, průmyslových, technických a zemědělských rizik.

Pojišťovna Generali je součástí skupiny Generali, jednoho z největších světových pojistitelů s předepsaným pojistným ve výši 66 miliard eur (v roce 2013). Se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá skupina Generali vedoucí postavení na trzích západní Evropy.

Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…