Češi mají přehled o základech zdravého stravování, znalosti o tucích však kazí mýty z dob komunismu

19.06.2014 8:11 | Zprávy

Gastronomické časopisy, televizní pořady o hubnutí i články v médiích o zdravém životním stylu. To vše jsou cesty, kterými Češi přijímají informace o zdravém stravování a vyváženém příjmu potravy. I přesto, že je výživová osvěta oproti dobám komunismu na vyšší úrovni, přístup Čechů ke složení jídelníčku stále opakuje některé mýty tradované z dob totality. Detailní a správný přehled o složení stravy přitom může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, v jejichž výskytu patří Česká republika na přední příčky.

Češi mají přehled o základech zdravého stravování, znalosti o tucích však kazí mýty z dob komunismu
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

Podle údajů Centra preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze postihuje onemocnění srdce a cév 700 tisíc Čechů. Mezi hlavní příčiny kardiovaskulárních problémů přitom patří sedavá zaměstnání, nevhodná strava a kouření. Ty spolu s nedostatkem fyzické aktivity nejdříve vyústí v obezitu či zvyšování krevního tlaku a hladiny cholesterolu a později se stávají viníky infarktů a mozkových příhod. Jako prevenci těchto nemocí doporučují lékaři především dostatek pohybu a vyvážený jídelníček.

Mýty o tucích vznikly již před rokem 1989

O základech zdravého pohybu i o bazální skladbě stravování lze nalézt v dnešní době informací dostatek. Detailní edukace o tucích, jejich druzích a jejich roli v organismu však v České republice chybí. Právě podrobnější osvěta o tucích v potravinách je přitom podle lékařů jedním z pilířů prevence kardiovaskulárních chorob. Výživové pyramidy, poměr bílkovin a zeleniny ve stravě či význam mléčných výrobků – to vše jsou pravidla vštěpovaná léta, která si dnes Češi hravě vybaví při vyslovení termínu „zdravá strava“. O tucích však stále panuje u mnoha lidí přesvědčení, které získali již za éry komunismu. Tehdy, a bohužel i dnes, se lze velmi často setkat s lidovým mýtem, že pokud chce člověk zdravě jíst a zhubnout, musí tuky ze svého jídelníčku vynechat. Problematická a mylná je i snaha co nejvíce snížit kalorickou hodnotu konzumovaných potravin, která s odmítáním tuků v dietách úzce souvisí.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Mgr. Vít Rakušan byl položen dotaz

Co přesně byste nyní udělal jinak?

V čem jste podle vás byli málo odvážní? A nemyslíte, že řadu voličů mohl odradit i ten váš boj s dezinformacemi, za který jste schovávali podle mě spíše jen snahu umlčet jiný názor? Nebo jinak, co jste udělali pro svobodu slova, a proto, aby se lidé nebáli říkat své názory nahlas, což se děje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NP Šumava: Informační středisko Kvilda ve zbrusu novém hávu

7:33 NP Šumava: Informační středisko Kvilda ve zbrusu novém hávu

Jedno z nejstarších a zároveň nejnavštěvovanějších informačních center – infocentrum Kvilda prošlo r…