Podle údajů Centra preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze postihuje onemocnění srdce a cév 700 tisíc Čechů. Mezi hlavní příčiny kardiovaskulárních problémů přitom patří sedavá zaměstnání, nevhodná strava a kouření. Ty spolu s nedostatkem fyzické aktivity nejdříve vyústí v obezitu či zvyšování krevního tlaku a hladiny cholesterolu a později se stávají viníky infarktů a mozkových příhod. Jako prevenci těchto nemocí doporučují lékaři především dostatek pohybu a vyvážený jídelníček.
Mýty o tucích vznikly již před rokem 1989
O základech zdravého pohybu i o bazální skladbě stravování lze nalézt v dnešní době informací dostatek. Detailní edukace o tucích, jejich druzích a jejich roli v organismu však v České republice chybí. Právě podrobnější osvěta o tucích v potravinách je přitom podle lékařů jedním z pilířů prevence kardiovaskulárních chorob. Výživové pyramidy, poměr bílkovin a zeleniny ve stravě či význam mléčných výrobků – to vše jsou pravidla vštěpovaná léta, která si dnes Češi hravě vybaví při vyslovení termínu „zdravá strava“. O tucích však stále panuje u mnoha lidí přesvědčení, které získali již za éry komunismu. Tehdy, a bohužel i dnes, se lze velmi často setkat s lidovým mýtem, že pokud chce člověk zdravě jíst a zhubnout, musí tuky ze svého jídelníčku vynechat. Problematická a mylná je i snaha co nejvíce snížit kalorickou hodnotu konzumovaných potravin, která s odmítáním tuků v dietách úzce souvisí.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva