Češi si z letní dovolené přivážejí oblečení a obuv. Odborníci varují před nízkou kvalitou, nemožností reklamace a pokutami

23.08.2014 11:12

Nákupy na letních dovolených jsou velmi oblíbené. Kvůli nižším cenám si Češi v zahraničí stále častěji pořizují oblečení, obuv a další suvenýry. Mezi destinace s velkými nákupními možnostmi patří Španělsko, Bulharsko a Turecko. Ačkoliv se pro mnohé stala lákadlem nízká cena, nakoupené zboží z ciziny s sebou nese jistá rizika. Odborníci varují před nízkou kvalitou zboží, nemožností reklamace, ale i před výdaji za pokuty, cla a dokonce správní řízení.

Češi si z letní dovolené přivážejí oblečení a obuv. Odborníci varují před nízkou kvalitou, nemožností reklamace a pokutami
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

Počet Čechů, kteří si z letní dovolené odvážejí oblečení a obuv, v poslední době stále vzrůstá. Nejen módu, ale i šperky a parfémy lze totiž v zahraničí nakoupit výhodněji než v Česku. „Pro nákupy oděvů a obuvi jsou oblíbenými destinacemi například Španělsko, Turecko či Bulharsko. Někteří lidé vybírají svou dovolenou přímo dle nákupních možností v místě pobytu," uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem zájezdů přes internet na českém trhu. „Součástí některých zájezdů jsou přímo organizované výlety na tržnice a do míst s vyšší koncentrací obchodů, kde si lidé kupují nejrůznější zboží, od oděvů a obuvi až po exotické suvenýry či koření,“ doplnil Tůma.

Nákup oblečení a obuvi v zahraničí však s sebou může nést určitá rizika. Pokud lidé nakupují v zemích mimo Evropskou unii, jako je například Turecko, nemohou se spoléhat na zákony platné v zemích EU. „Musí si tedy být vědomi toho, že jejich nákup je s největší pravděpodobností v případě vady výrobku mimo možnosti reklamace,“ sdělil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Při samotném výběru zboží v zahraničí by přitom lidé měli postupovat stejně jako doma. „Měli by si prohlédnout výrobek, jak je zpracovaný, zda nemá  zjevné vady, například křivé švy či díry v látce. V případě oblečení a obuvi by jej měli vyzkoušet a ověřit si, zda je zřejmé, jak o něj pečovat, tedy jaké je materiálové složení a piktogramy o údržbě,“ dodal Fröhlich.

Ačkoliv prodejci v zahraničí nabízejí široký výběr letního oblečení a obuvi, jeho kvalita se v různých obchodech může lišit. „Například v módních buticích a salonech si lidé mohou zakoupit kvalitní zboží. Tomu však odpovídá cena, která je až několikanásobně vyšší než v Česku. U stánků na pláži nebo na trzích lze zase sehnat levné baleríny či sandály, nicméně tuto obuv z 95 % nemůžeme považovat za zdravotně nezávadnou,“ vysvětlila výhradní distributorka značky dámských bot Tamaris v České republice Iva Macháčková. „Téměř každý druhý Čech trpí určitým defektem nohy, za což může až ve 40 % nošení špatné a nekvalitní obuvi. To způsobuje různé otlaky, puchýře, kuří oka a další deformity nohy a prstů,“ upřesnila Macháčková.

Při nákupu levného zboží v zahraničí tak lidé riskují nejen zdraví, ale i výdaje za pokuty, cla a dokonce správní řízení. Pro dovoz některého druhu zboží totiž platí množstevní i hodnotové omezení. Například z Turecka lze bezcelně dovézt zboží do úhrnné ceny 430 eur. „Při překročení této hranice mohou celníci vyměřit clo, DPH a případně spotřební daň. Pokud zboží podléhající proclení lidé nepřihlásí, hrozí jim i přestupkové řízení a patřičná pokuta,“ popsal Jiří Barták, mluvčí Celní správy České republiky. „Zjistíme- li nedovolený dovoz zboží, může být s cestujícím zahájeno přestupkové řízení a převážené zboží může být i zabaveno. V případě celního přestupku pak mohou celníci vyměřit blokovou pokutu až několik tisíc korun,“ doplnil Barták.

Počet Čechů, kteří jsou přistiženi při nedovoleném dovozu, přitom v posledních letech výrazně vzrostl. Mnozí se ale přestupků dopouští nevědomky, netuší totiž, že dovoz některého zboží podléhá množstevním či hodnotovým omezením nebo úplným zákazům. „Určitě nejde o pokusy o ilegální dovozy, jde spíše o nedorozumění,“ sdělil mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. „Faktem je, že si Češi stále častěji nakupují oblečení, obuv a galanterii v zahraničí. Oblíbeným cílem nákupních výletů se v současnosti stalo především USA, ale i některé asijské destinace, jako Singapur nebo Shanghai,“ uzavřel Papež.

O cestovní agentuře Invia

Společnost Invia.cz, a.s., je největší internetová cestovní agentura v České republice a autorizovaný prodejce zájezdů více než 300 renomovaných a pojištěných cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu. Zákazníkům nabízí neustále aktualizovanou nabídku katalogových i Last Minute zájezdů v přehledné, jednotné formě, čímž šetří jejich čas při plánování dovolené. Díky svým kvalitním službám má cestovní agentura Invia již více než 1 000 000 spokojených klientů. Invia navíc poskytuje unikátní pojištění Faktor 100, které chrání klienty při krachu cestovní kanceláře. Díky svým službám zajistila Invia klientům možnost nejbezpečnějšího nákupu dovolené na českém trhu

O České obchodní inspekci

ČIŽP je odborný orgán státní správy, který je pověřen dozorem nad respektováním zákonných norem v oblasti životního prostředí. Dohlíží rovněž na dodržování závazných rozhodnutí správních orgánů v oblasti životního prostředí. Česká inspekce životního prostředí byla zřízena v roce 1991 zákonem ČNR č. 282/1991 Sb. o České inspekci životního prostředí a její působnosti v ochraně lesa, ostatní složky se k ní připojily následně v průběhu let 1991–1992. ČIŽP je samostatnou organizační složkou státu zřízenou Ministerstvem životního prostředí ČR.

O obuvi Tamaris

Tamaris je jednou z nejoblíbenějších a nejúspěšnějších obuvnických značek v Evropě. Boty Tamaris se vyznačují optimálním poměrem ceny ke kvalitě a důrazem na aktuální trendy. Kolekce obuvi Tamaris je nabízena ve třech liniích. Linie Tamaris zahrnuje elegantní kožené modely a pohodlnou business obuv. Tamaris Trend je designově orientovaná a mladá linie vysoce módní obuvi. Boty z linie Tamaris active jsou určené především pro volný čas a kladou důraz na pohodlné nošení.

O Celní správě ČR

Celní správa České republiky je bezpečnostním sborem a její činnost je součástí systému celního dohledu nad zbožím v rámci jednotného celního území Evropské unie. Při realizaci tohoto dohledu pak postupuje v souladu s jednotnými celními předpisy Evropské unie, dle kterých přiděluje zboží některé z celně schválených určení, včetně propuštění zboží do některého z celních režimů, a pro toto zboží stanovuje a vybírá vzniklý celní dluh. Mimo jiné vykonává kontrolu zahraničního obchodu s vojenským materiálem, kontroluje provádění společné zemědělské politiky Evropské unie, nakládání s odpady, obchodu s chráněnými druhy fauny a flóry, a nelegálního zaměstnávání cizinců.

O Asociaci cestovních kanceláří ČR

Asociace cestovních kanceláří ČR je platformou pro komerční spolupráci cestovních kanceláří a agentur navzájem, jakož i pro spolupráci cestovních kanceláří a agentur s dodavateli a odběrateli služeb. Posláním ACK je zastupování a ochrana hospodářských zájmů členů, podpora jejich informovanosti, rozvíjení jejich činnosti a profesní prestiže. Asociace se angažuje při kultivování českého trhu cestovního ruchu, iniciuje tvorbu příslušné legislativy a hospodářských opatření ve vztahu k cestovnímu ruchu a je v tomto směru partnerem a připomínkovým místem pro orgány státní moci a správy. ACK podporuje dobré jméno a úroveň českého cestovního ruchu, zasazuje se proti nekalé konkurenci a poškozování pověsti cestovního ruchu v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…