Česká celnička Holá se stala rytířem Řádu čestné legie

13.04.2017 10:12

Z rozhodnutí prezidenta Francouzské republiky Françoise Hollanda dnes převzala zástupkyně generálního ředitele Generálního ředitelství cel plk. Ing. Vendulka Holá na Velvyslanectví Francouzské republiky Řád čestné legie. Stalo se tak za její více než třicetiletou úzkou spolupráci s francouzskou celní správou a Velvyslanectvím Francouzské republiky v České republice.

Česká celnička Holá se stala rytířem Řádu čestné legie
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Plukovnice Ing. V. Holá je mezi českými nositeli Řádu teprve pátá žena, zároveň první příslušnice českého ozbrojeného bezpečnostního sboru.

Jedenašedesátiletá V. Holá vystudovala  Vysokou školu ekonomickou v Praze, Fakultu obchodní Karlovy univerzity, posléze postgraduální studium Mezinárodní obchod a španělština. K celní správě nastoupila v roce 1979, v roce  1994  se stala vedoucí mezinárodního oddělení Generálního ředitelství cel. O čtyři roky později byla ustanovena do funkce náměstkyně generálního ředitele GŘC, v roce 2005  se pak stala zástupkyní generálního ředitele a ředitelkou odboru mezinárodního a vztahů k veřejnosti GŘC.

Jejími zájmy jsou studium cizích jazyků, historie, cestování a sport, zejména lyžování.

Od založení Řádu čestné legie v roce 1802 Napoleonem Bonaparte jej získalo kolem dvou stovek Čechů. Nejvíce čs. občanů získalo řád v období první republiky, v novodobých dějinách posledních pětadvaceti let jich pak bylo pouze pět desítek. Lze vzpomenout např. kardinála Dominika Duku, režiséra Miloše Formana, prezidenta Václava Havla, spisovatele Milana Kunderu a Pavla Tigrida, fotografa Jana Saudka, nebo zpěvačku a disidentku Martu Kubišovou.

Bližší informace jsou k dispozici na internetových stránkách Celní správy České republiky – www.celnisprava.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…