Česká centra: Breathless - prezentace českého skla na London Design Festival

06.09.2016 21:24

Projekt Breathless, vytvořený ve spolupráci Českého centra Londýn, designového studia Dechem a kolektivu OKOLO, je nekonvenčním představením českého skla v rámci London Design Festival. Interaktivní instalace totiž návštěvníkům přiblíží samotný zrod skla prostřednictvím mobilní sklářské pece a živého foukání skla. Protipólem dynamického aspektu expozice bude Muzeum skla s více než 30 různými artefakty a skleněnými útvary od slavných i začínajícícjh českých designerů.

Česká centra: Breathless - prezentace českého skla na London Design Festival
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

ZROD SKLA

London Design Festival je jednou z hlavních událostí podzimní kulturní sezóny v Londýně. Zahrnuje desítky expozic, přehlídek a instalací po celém městě. Projekt Breathless, iniciovaný Českým centrem Londýn, bude probíhat v krásném industriálním prostoru na západě města jako jedna z hlavních výstav Brompton Design District. Breathless vychází z neutuchající vášně studia Dechem (vítěz Czech Grand Design v roce 2015) pro sklářskou tvorbu, stejně tak jako zájmu o nekonvenční prezentaci designu a řemesla, kterou se ve své tvorbě zabývá OKOLO. Profesionální skláři z České republiky Marek Bartko a Marek Effmert povedou workshopy pro návštěvníky a ve spolupráci s renomovanými designéry (Tomas Alonso, Marcin Rusak, Studio Swine a Michael Anastassiades) také řemeslné umělecké dílny. Improvizované řemeslné dílny využijí pestrou škálu surovin potřebných pro výrobu skla, stejně tak jako tradiční řemeslné nástroje.

ADAM ŠTĚCH, KURÁTOR VÝSTAVY (OKOLO):

„Sklo se v expozici představuje ve všech svých rozmanitých formách i stádiích svého vzniku. Samotný zrod skla je symbolicky zhmotněn v instalaci mobilní sklářské pece, díky níž budou moci návštěvníci nahlédnout do zákulisí sofistikovaného řemesla.“

MUZEUM SKLA

Protipólem dynamického aspektu expozice bude Muzeum skla s více než 30 různými artefakty a skleněnými útvary - od běžného skla přes designové a umělecké kousky až po užitkové formy jako sklolaminát, ploché sklo a mnoho dalších. Tento výběr je názornou ukázkou toho, do jakých podob může být sklo vyráběné v peci formováno. Figurují v něm například díla Reného a Miluše Roubíčkových, Ronyho Plesla, Martina Žampacha, Nastassie Aleinikavy, Jakuba Berdycha, Františka Víznera, ale také ukázky jablonecké bižuterie či ryté poháry Lucie Pejchlové.

ČESKÉ SKLO VE VICTORA AND ALBERT MUSEUM

Ve spolupráci s Victoria a Albert Museum, v jehož sbírkách je řada exkluzivních kusů českého skla, Breathless také uvede dvě přednášky o skle, procesu jeho výroby, historii a designu společně s návštěvou Breathless expozice, kde bude možné vyzkoušet si samotnou výrobu a foukání skla či navštívit pop up muzeum s vybranými skleněnými objekty.

Výstava nabídne také velkoformátové fotografie Bet Orten nafocené přímo ve sklářských dílnách na severu Čech, katalog k výstavě s nádhernými fotografiemi skleněných zátiší od Tomáše Součka, chill out zónu, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout vybrané odborné publikace či ochutnat speciální 8-stupňové pivo, které je nedílnou součástí života a práce každého skláře.

DECHEM STUDIO

Za značkou Dechem stojí dvojice designérů Jakub Jandourek a Michela Tomíšková, držitelé ceny Czech Grand Design 2014. Ve své tvorbě se zaměřují především na práci se sklem a zkoumají jeho možnosti. Vyprávějí s jeho pomocí příběhy, hrají si s poezií, objevují skryté narace. 
Více informací ZDE

OKOLO

Kreativní skupina OKOLO jsou designérský kolektiv, vydavatelé, tvůrci výstav a grafického designu v jednom. Již čtyři roky se prostřednictvím výstav, publikací, produktů, grafického designu a instalací snaží představovat edukační projekty na pomezí volného výtvarného umění, designu a kurátorství. Jejími členy jsou Adam Štěch, Matěj Činčera a Jan Kloss.
Více informací ZDE

Doprovodné akce:

Středa 21. září v 15 hod a pátek 23. září v 18 hodin

Komentovaná prohlídka s kurátorem Adamem Štěchem ve Victoria and Albert Muzeu

Více informací ZDE a ZDE

ČESKÁ CENTRA
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků. Z toho více než 300 uskutečněných akcí patří do kategorie „výtvarné umění“.
Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.
Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…