Česká centra: Česká fotografie dobývá Milán a Brusel

06.06.2018 14:58

České centrum Milán ve spolupráci s Galerií Expowall připravilo v rámci milánského Photoweeku dvě exkluzivní výstavy v prestižních výstavních prostorách Královského paláce (Palazzo reale) v Miláně.

Česká centra: Česká fotografie dobývá Milán a Brusel
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Výstavy odhalují atmosféru dvou významných historických událostí, a to osvobození na jaře v roce 1945, a Pražské jaro v roce 1968. Pražské jaro reflektuje i belgická premiéra výstavy „Invaze 68“ Josefa Koudelky. Výstava se představí v prostorách bývalé botanické zahrady, dnes galerii Le Botanique, a v Bruselu ji zahájí sám autor.

České centrum Milán uvede v Itálii dvě fotografické výstavy. Jedná se o unikátní událost pro českou fotografii v Itálii, která vznikla z iniciativy Českého centra v Miláně a galerie Expowall na základě jednání s milánským Photoweek, Městem Milán a Palazzo reale a za podpory Galerie Expowall.

Josef Sudek: Topografie sutin. Praha 1945.
Královský palác | od 5. června do 1. července 2018

Těsně po skončení druhé světové války se vydal dnes světově uznávaný´ česky´ fotograf 20. století fotograf Josef Sudek (1896–1976) do ulic Prahy, aby dokumentoval škody, které zde válka napáchala. Vznikl tak neobvykly´ soubor bezmála čtyř stovek snímků jak dokumentačního, tak uměleckého charakteru, které zachycují zničené stavby, deinstalované sochy či ochranná protipožární a protiletecká opatření. Snímky odhalují dnes již skrytou a bolestnou minulost města prostřednictvím vnímavého pohledu světoznámého fotografa citově připoutaného ke „svému“ městu, a schopného tak zachytit jeho skrytou poetiku. Výstava pochází ze sbírky negativů uchovaných na Ústavu dějin umění AV ČR v Praze a představuje čtyřicet dosud nezveřejněných fotografií ve formě nových zvětšenin.

Výstava je připravena Institutem dějin umění Akademie věd ČR v Praze v rámci projektu Sudek Project.

Pražské jaro 1968 - 1969
Královský palác | od 5. do 24. června 2018

U příležitosti 50. výročí od Pražského jara vznikla ve spolupráci Leica Gallery v Praze, galerie Expowall v Miláně, Dany Knydrové a Českého centra Milán výstava dokumentující události z roku 1968 až do pohřbu Jana Palacha. Výstava představí výběr 45 fotografií od 22 významných českých fotografů a ze 4 archivů. Nejedná se o dobové zvětšeniny, neboť v 70. a 80. letech nebylo v Československu možné fotografie zachycující invazi vojsk či události kolem smrti Jana Palacha vůbec vystavit a negativy většinou autoři pečlivě uschovali. Všechny fotografie jsou vytištěny ze scanů, které byly pořízeny z originálních negativů a díky této technice je jejich kvalita velmi dobrá.

České centrum Brusel v červnu uvede výstavu s názvem Invaze 68, která je součástí série připomínek roku 68, organizované Českým centrem Brusel a partnery. Patří mezi ně také cyklus filmů československé nové vlny v bruselské Cinematek, řada diskusí s pamětníky i historiky a výstava v Evropském parlamentu.

Invaze 68
galerie Le Botanique | od 14. června do 12. srpna 2018

Od 14. 6. do 12. 8. bude v bruselské galerii Le Botanique vystaveno 169 fotografií Josefa Koudelky, které se staly mezinárodním symbolem sovětské okupace Československa. Fotografie z invaze vojsk Varšavské smlouvy vznikly v Praze v srpnových dnech následujících těsně po invazi. Josef Koudelka (*1938, Boskovice), známý spíše jako divadelní fotograf, se zrovna vrátil z Rumunska, kde zachycoval každodenní život tamních romských rodin. Reportážní fotografii se nikdy nevěnoval. To se ale změnilo během noci, kdy spontánně dokumentoval konfrontaci mezi Čechoslováky a sovětskými vojáky a dění v ulicích během dalších dní.

Koudelkovy fotografie pak byly propašovány ze země a publikovány ve Spojených státech i jinde v zahraničí pod pseudonymem P.P. (Prague Photographer). Koudelka sice Československo záhy opustil, ale k autorství se ještě šestnáct let nepřiznal, aby neohrozil svou rodinu. Později za sérii dostal Zlatou medaili Roberta Capy. Roku 1971 se Koudelka připojil k fotografům společnosti Magnum Photos a zařadil se tak po bok takových jmen jako Henri Cartier-Bresson a Robert Delpir.  Mezi jeho další nejznámější projekty patří Gypsies (Cikáni, 1975) a Exiles (Exily, 1988).

„Letošní fotografické bienále Summer of Photography, které tradičně probíhá v řadě bruselských galerií, se bude týkat právě roku 1968,“ říká ředitelka Českého centra Brusel Jitka Pánek Jurková. „Koudelkova výstava bude jednou z nejvýraznějších, díky prestiži galerie i přítomnosti samotného fotografa. Pro zdejší publikum půjde o nečekané zpracování tématu roku 1968. Belgičané si pod osmašedesátým většinou přestaví studentské bouře v kampusech a dělení lovaňské univerzity. Sovětská invaze je k tomu výrazným kontrastem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…