Česká centra: Československá nová vlna na Sofia Film Fest

25.03.2018 19:28

Ve dnech 19.3. - 25. 3. 2018 se v rámci 22. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Sofia Film Fest představila filmová díla generace autorů “Československé nové vlny” v digitálně restaurovaných verzí. Johana Švarcová, režisérka a kurátorka Národního filmového archivu (NFA), vybrala klasická díla, ale i studentské filmy.

Česká centra: Československá nová vlna na Sofia Film Fest
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Program „Československé nové vlny“ se divákům představí v prostorách Českého centra v Sofii, které je tradičním partnerem největšího filmového festivalu v Bulharsku.

Program byl zahájen 19. 3. 2018 projekcí filmu Miloše Formana Černý Petr. Diváci festivalu měli možnost vidět digitálně restaurovanou verzi, která film zachycuje v podobě z roku 1964, kdy byl snímek premiérově uveden do československých kin. V úterý 20. 3. 2018 byl uveden jeden z nejoceňovanějších titulů šedesátých let, a to snímek jenž získal v roce 1968 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Film Ostře sledované vlaky je celovečerní debut režiséra Jiřího Menzela, který adaptoval novelu jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala. Film byl také uveden v digitálně restaurované verzi.

Ve středu 21. 3. 2018 se na festivalu představilo jedno ze stěžejních děl československé nové vlny režisérky Věry Chytilové, bizarní satirická groteska Sedmikrásky, z roku 1966. Spolupracovník Miloše Formana scénárista a režisér Ivan Passer natočil v roce 1965 snímek, jenž je pozoruhodnou sondou do atmosféry dobového života a zároveň osobitou studií mezilidských vztahů. Intimní osvětlení bylo, stejně jako předchozí snímky, zpřístupněno v digitálně restaurované verzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…