Česká centra: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund v Tel Avivu cestují dál

23.01.2022 14:29 | Tisková zpráva

České centrum Tel Aviv ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně (Archiv H+Z) připravilo venkovní výstavu s názvem Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund – čeští cestovatelé.

Česká centra: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund v Tel Avivu cestují dál
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Průřez fotografií z první a druhé výpravy z let 1947-1950 a 1959-1964 zahrnuje i snímky z jejich cesty napříč Izraelem. Výstava je k vidění  do 31. 3. 2022. Cestovatelské téma se prolíná dramaturgií Českých center i v širším kontextu. Česká centra jsou partnerem Expedice Z101.

Výstava, organizovaná Českým centrem Tel Aviv v Galerii Na plotě (v místě, kde sídlí České centrum Tel Aviv), nabízí celkem 17 fotografií, přičemž venkovní expozice je vytištěná na speciálním materiálu, který je odolný vůči povětrnostním podmínkám. Na realizaci se vedle Českého centra Tel Aviv podílí také Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Úvodní panel výstavy je v hebrejštině, což Izraelci velice vítají. Tematický výběr snímků se váže i ke Svaté zemi.

ROBERT MIKOLÁŠ, ŘEDITEL ČESKÉHO CENTRA TEL AVIV:
„Konkrétně jsme vybrali Jeruzalém, nechybí tak ani Křížová cesta, Via Dolorosa, jak vypadala před šedesáti lety. Návštěvníci výstavy si mohou připomenout i starý súk, tržiště v Jeruzalémě či spatří Zeď nářků. Fotografie jsou ale z roku 1959, tedy z doby, kdy Jeruzalém okupovalo Jordánsko, proto jsou na fotografii u Zdi nářků jen palestinské děti, Židé byli arabskými jednotkami po První arabsko-izraelské válce vyhnáni.“

Na dalších (dnes již ikonických) snímcích je zachycen chrám v egyptské Sakkáře, Bacchův chrám v Libanonu, irácká Basra, nechybí však ani záběry z bývalého Sovětského svazu nebo z Jižní Ameriky. Návštěvníci výstavy tak mají možnost se díky zdokumentovaným výpravám dostat i do (v současné době) nedostupných míst.

Expedice Z101

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Téma Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund se prolíná dramaturgií Českých center od konce roku 2020, kdy došlo k podepsání memoranda o spolupráci mezi Českými centry a Expedicí Z101, která usiluje o připomenutí první cesty této legendární cestovatelské dvojice napříč Afrikou a Amerikou. Po stopách Hanzelky a Zikmunda se Expedice Z101 vydala již v dubnu loňského roku a do svého cíle by měla dorazit v roce 2023. Hlavním aktérem tohoto cestovatelského projektu je Tomáš Vaňourek, který je rovněž spoluautorem již realizovaného projektu Zikmund100.

Dvoučlenná Expedice Z101 ve složení Tomáš Vaňourek/ Linda Piknerová, se vydala na cestu expedičním speciálem George, který pro účely expedice připravil Karel Loprais († 2022) spolu se synovcem Alešem. Auto odstartovalo ze Zlína 22. 4. 2021. Česká centra jsou do projektu zapojena jako jeden z partnerů a prostřednictvím své mezinárodní sítě tuto cestu sledují – promují – a sdílejí.

Expedice je na cestě bezmála devět měsíců. Navzdory původním plánům, které počítaly s koncem africké etapy do konce roku 2021, jsou členové stále na cestě napříč africkým kontinentem. Zásadní zpomalení způsobily události v Súdánu, kde proběhl převrat.

„Z měsíčního plánu se stal čtvrt rok, během kterého Tomáš může sledovat proměnu třetí největší africké země na vlastní oči. Z regálů zmizelo pečivo, z benzinek nafta, v ulicích se objevily barikády, hořící pneumatiky a frustrace běžných lidí, kteří doufali, že v roce 2023 proběhnou demokratické volby. Aktuálně zemi zaplavuje chaos,“ popisuje situaci Linda Piknerová.

Navzdory překážkám se však daří průběh expedice i nadále zajišťovat. Tomáš navštívil Port Súdán i Kassalu, která se nachází u eritrejských hranic a kde byli i Hanzelka se Zikmundem. Podařilo se vytvořit několik srovnávacích fotek; řada míst se od dob Hanzelky a Zikmunda nezměnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…