Česká centra: Mladí Poláci prezentovali znalosti české historie

21.02.2014 9:40

Téma Jan Palach bylo v těchto dnech v Polsku často skloňované. Výstavu Jan Palach 1969, která je v těchto k vidění ve Varšavě, provází pozornost mladých studentů. České centrum Varšava totiž připravilo rozsáhlou audiovizuální soutěž zaměřenou na osobnosti i události, které formovaly českou a polskou historii roku 1968. Výzva zaujala, přihlásilo se plných sedmadvacet tříčlenných studentských týmů. Odborná porota vybrala tři vítězné. Partnerem akce je Ústav národní paměti ve Varšavě.

Česká centra: Mladí Poláci prezentovali znalosti české historie
Foto: czechcentres.cz
Popisek: Česká centra - logo

V rámci workshopů organizovaných v souvislosti s výstavou Jan Palach 69 zorganizovalo České centrum Varšava rozsáhlou studentskou audiovizuální soutěž nazvanou Rok 1968 v Československu a Polsku. „Palachovské“ téma okamžitě zaujalo. Do soutěže se přihlásilo 27 tříčlenných studentských týmů ze středních škol z  celého Polska. Odborná porota vybrala tři nejlepší. Na prvních místech se umístily dvě školy z Osvětimi. Vítěznou cenu získalo polské Církevní lyceum.

„Byli jsme mile překvapeni vysokou úrovní prací, která vyžadovala shánění spousty materiálu i velkou technickou dovednost. Součástí téměř všech prezentací byly filmy, fotografie, prolínání, hudba, slyšeli jsme Kubišovou i Kryla…“, uvedl Petr Janyška, ředitel Českého centra Varšava a vzápětí dodává: „Soutěž má nemalý přesah a zdaleka nejde o ‚pouze‘ varšavskou událost. Zájem mladých Poláků prokázat znalosti z české historie dokládá mozaika soutěžících přihlášených z nejrůznějších polských regionů.“

Spolu s polskými odborníky zaměřenými na oblast historie, přijal členství v porotě také Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů.  Český historik ocenil vysokou připravenost soutěžících. 

„Z projevů i jednotlivých prezentací vyplýval vážný, téměř až osobní zájem
o Jana Palacha i souvislosti doby, ve které Palach žil. Třebaže téma není historicky vzdálené, současná mladá generace jej může poznávat pouze zprostředkovaně. Mladí Poláci tak činí tak s nesmírným zájmem a zaujetím. To oceňuji.“

Díky soutěži dnes disponují hlubokou znalostí českých dějin 60. a 70. let desítky polských studentů.

Celou akci připravilo České centrum Varšava ve spolupráci s polským Ústavem národní paměti. Klání probíhala přímo v Edukačním centru ústavu. Ceny do soutěže zajistilo České centrum Varšava. Vítězné týmy se díky tomu podívají do Prahy, kde pro ně bude připraven zajímavý program, například beseda s mladými českými historiky, návštěva Knihovny Václava Havla, prohlídka centra samizdatové literatury Libri Prohibiti. Událost byla sledována polskými médii. Informaci o průběhu a výsledcích soutěže přinesla tisková agentura PAP, prostor jí věnovala také polská televize i přední deník Gazeta Wyborcza. Slavnostní vyhlášení proběhlo 13. 2. 2014.

VÝSTAVA JAN PALACH 69

Jednou z priorit Českého centra Varšava je systematické představování výstavy Jan Palach 69. Kvalitně připravenou panelovou prezentaci mohli v průběhu uplynulých měsíců zhlédnout návštěvníci v řadě polských měst. Každé zahájení probíhá za účasti představitelů politického a veřejného života. Návštěvníci vernisáže mohou zhlédnout i projekci filmu Hořící keř a zúčastnit se navazující debaty předních odborníků z obou zemí. Petr Janyška uvádí: „ V Polsku je Jan Palach hodně známý. V den jeho úmrtí tu byla jeho smrt připomenuta  v ranních rozhlasových zprávách, jeho osobnost připomínala řada polských médií. Naše výstava představuje hodnotné připomenutí nedávných  českých dějin. Má zde velký úspěch.“ České centrum Varšava organizuje řadu akcí s cílem prezentovat Českou republiku. V průběhu loňského roku se uskutečnily zajímavé programy zahrnující oblast české hudby, filmu, divadla.  K nedávným úspěchům patří rozsáhlá přehlídka tvorby Pavla Brázdy v Městské  galerii ve Wroclawi. České centrum Varšava výstavu zajistilo z pozice spoluorganizátora.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

www.czechcentres.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.