Česká centra: Výročí Václava Havla

27.10.2021 11:38 | Tisková zpráva

Letošní podzim je hned dvakrát spojený s osobností Václava Havla – 5. října by se dožil 85 let a 18. prosince uplyne 10 let od jeho úmrtí. Spisovatele, dramatika, disidenta, ikonu Sametové revoluce a prvního polistopadového prezidenta si připomeneme bohatým programem napříč sítí Českých center po celém světě. Většina programů s mezinárodním přesahem se koná ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla (KnVH). Vzpomínkový cyklus zahrnuje filmové projekce, výstavy fotografií, přednášky historiků, besedy s pamětníky a v neposlední řadě také zbrusu nový projekt s názvem Reading Havel/Číst Havla.

Česká centra: Výročí Václava Havla
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Nový program s názvem Reading Havel vznikl ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Navazuje na její původní projekt s názvem Číst Havla a rozšiřuje jej do zahraničí. Sestává ze série čtení Havlových textů prezentovaných významnými českými a zahraničními osobnostmi a je prezentován online prostřednictvím sociálních médií ústředí Českých center v Praze i jednotlivých zahraničních zastoupení. Pozvání „číst Havla“ přijali například Taťána Gregor Brzobohatá, Radka Denemarková, Aneta Langerová, Martha Issová, Tomáš Halík, Pavel Fischer, Patrik Hábl, Agnieszka Holland, Adam Michnik, Romano Prodi. Do čtení úryvků z Dopisů Olze či Slově o slovu se zapojí České centrum Rotterdam, Řím, Athény, Paříž, Bratislava, Budapešť, Soul, Varšava, New York a Londýn.

V zahraničí…

Těžiště oslav je plánováno na letošní podzim. Nedílnou součástí programové nabídky je panelová výstava Václav Havel: Politika a svědomí (kurátor Jan Hron), kterou Česká centra připravila v roce 2016 ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Knihovnou Václava Havla. V daném roce byla výstava k vidění ve vybraných zahraničních centrech a nyní se opět „vrací na scénu“ například v Polsku, Rusku či Španělsku.

České centrum Varšava pojalo celý letošní rok jako havlovský a připravilo sérii akcí, od projektu Reading Havel, přes filmové projekce a setkání s disidenty, až po již zmiňovanou výstavu Politika a svědomí.

Atraktivní nabídku připravilo také České centrum Milán, jež přiblíží Václava Havla ve fotografiích Tomkiho Němce, uvede knihu Havel Michaela Žantovského v italském překladu a téma Havel nabídne i do milánského veřejného prostoru prostřednictvím muralu, který vytvoří český streetartový umělec David Strauzz.

České centrum Tel Aviv připomene výročí prostřednictvím fotografií Jiřího Jírů. Lavička Václava Havla z dílny Bořka Šípka bude nově instalována díky iniciativě Českého centra 
v Athénách. V Madridu proběhne kolokvium o budoucnosti demokracie s přihlédnutím k duchovnímu odkazu Václava Havla. Projekce filmu Havel režiséra Slávka Horáka se uskuteční ve Vídni, Budapešti, Rotterdamu, Mnichově, Římě či Jeruzalémě.

Knihovna Václava Havla, přirozený partner událostí

Tradičním partnerem těchto tematických událostí je Ústav pro studium totalitních režimů a Knihovna Václava Havla (KnVH), s níž v lednu loňského roku uzavřela Česká centra Memorandum o spolupráci v oblasti podpory kulturních projektů. „Václav Havel je jedna z mála našich skutečně světových osobností. Jeho rezonance v zahraničí je stále silná a jeho myšlenkový odkaz neobyčejně živý. Za prohloubení spolupráce s Knihovnou Václava Havla jsme proto velice rádi,“ uvedl tehdy Ondřej Černý, generální ředitel Českých center.

Podle Ondřeje Černého spočívá největší přínos memoranda ve sdílení prezentačních projektů, součinnosti při tvorbě koncepcí vybraných výstav směřujících do zahraničí, vyšší informační provázanosti a možnosti spolupráce s odborníky a specialisty obou institucí. Současně dodal, že podpisem memoranda získává dosavadní spolupráce s KnVH jasný plán, nové obsahové impulsy a stává se součástí jednotné prezentace české kultury v zahraničí. To potvrdil také Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, podle kterého je síť Českých center  přirozeným partnerem KnVH pro šíření díla a myšlenkového odkazu Václava Havla v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…