Česká kancelář europarlamentu: V Praze se koná festival Jeden svět

09.03.2016 14:42

Humanitární organizace Člověk v tísni už 17 let pořádá mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letos poprvé se partnerem této akce stal Evropský parlament, který se dlouhodobě zasazuje o lidská práva.

Česká kancelář europarlamentu: V Praze se koná festival Jeden svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Festival se koná od 7. do 16. března 2016 v Praze a poté v dalších třech desítkách měst po celé České republice. Filmy z Jednoho světa budou promítány také v Bruselu.

 .

Místopředsedkyně EP v Porotě Václava Havla

Ulrike LUNACEK

Jednou z porotkyň festivalu Jeden svět je Ulrike Lunacek, místopředsedkyně Evropského parlamentu, která v minulosti působila jako aktivistka, novinářka a pracovala v nevládních organizacích na podporu LGBT komunity. V roce 1999 byla zvolena do rakouského parlamentu a stala se první otevřeně lesbickou poslankyní. Ve své politické činnosti se zabývá především zahraniční politikou, právy žen a všeobecně lidskými právy.

Laureátka Sacharovovy ceny na festivalu Jeden svět

Nurit PELED-ELHANAN

Nurit Peled-Elhanan, izraelská nositelka Sacharovovy ceny za svobodu myšlení, kterou od roku 1988 uděluje Evropský parlament, přijala pozvání na festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Na festivalu se s ní budete moct setkat od 11. - 14. března.

Nurit Peled-Elhanan je aktivistka a profesorka literární komparatistiky na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. V roce 2001 jí byla udělena Sacharovova cena za svobodu myšlení. Od smrti své 13leté dcery, která zemřela během sebevražedného atentátu (1997), se aktivně zasazuje za mír a dialog mezi Izraelci a Palestinci. V mírovém hnutí jsou aktivní i její dva starší synové. Věnuje se i problému, jak jsou Palestinci a Palestina představováni v izraelských učebnicích. .

Jeden svět v Bruselu

Desátý ročník festivalu dokumentárních filmů s tématikou lidských práv „Jeden svět v Bruselu“ proběhne od 18. do 27. dubna 2016.

Projekce se uskuteční kromě Stálého zastoupení ČR při EU v hlavní bruselské kulturní instituci Bozar v Evropském parlamentu, Norway House a nově také v Italském kulturním institutu.

Vstup na většinu promítání bude zdarma.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…