Česká krajina: Držíme palce. Hodně štěstí. Děkujeme za vaši práci

15.03.2020 9:45

Ochranáře povzbuzující vzkazy od veřejnosti

Česká krajina: Držíme palce. Hodně štěstí. Děkujeme za vaši práci
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

Ani po týdnu od spuštění kampaně na záchranu divokých koní v milovické rezervaci obrovská podpora veřejnosti neustává. Ochranářům pomáhá nejenom finanční podpora, kterou lidé zasílají, ale také povzbuzující vzkazy, které adresují zakladatelům unikátní rezervace ve středočeských Milovicích.

„Díky za to, co děláte,“ napsala Eliška Špaková. „Držím palce“, připojil Miroslav Mráček. „Hodně štěstí,“ uvedla Šárka Kohoutová. „Děláte super práci!“ doplnil Oldřich Kašpar. Další desítky vzkazů přejí štěstí divokým koním a záchraně celé rezervace.

Pro ochranáře, kteří svádějí vysilující boj za záchranu rezervace, jsou povzbudivá slova a podpora veřejnosti stejně důležité, jako finanční dary. „Všem, kteří, nám poslali finanční dar a vyjádřili  podporou velice děkujeme. Sbírka se koná v extrémních podmínkách, kdy se lidé kvůli šíření koronaviru obávají o své zdraví a životy, stejně jako o své blízké. Ani za těchto dramatických okolností ale lidé nemyslí jen na sebe a své nejbližší, a jsou ochotni pomoc. O to více si toho vážíme,“ ocenil pomoc veřejnosti Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Za první týden sbírky se podařilo vybrat čtvrtinu potřebné částky. Ochranáři potřebují v rámci sbírky získat nejméně 1,5 milionu na nejnutnější výdaje související s dokončením rezervace, především na oplocení potřebných pozemků. Původně měla být rezervace dokončena již v roce 2016, kvůli administrativním průtahům však došlo k téměř čtyřletému zpoždění. To bylo nakonec tak dlouhé, že v říjnu loňského roku skončila možnost podat žádost o dotaci, ze které se dokončení rezervace mělo původně financovat.

První část rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v roce 2015. Stala se světově nejsledovanějším českým projektem, když o ní referovala média na pěti kontinentech, včetně New York Times, Washington Post, BBC a dalších. Rezervace se stala první na světě, kde se chovají všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy, tedy divocí koně, zubři a zpětně šlechtění pratuři.

Lidé mohou poslat finanční podporu na sbírkový účet 2100540679/2010 nebo dárcovskou zprávu ve tvaru DMS KRAJINA 90, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777.

Získat peníze na záchranu vzácných zvířat pomáhá také filmový spot vytvořený režisérem Mariánem Polákem, autorem prvního českého celovečerního filmu o přírodě Planeta Česko.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, Hello bank, Printwell, JK Jitka Kudláčková, Semix, Megabooks CZ, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…