Česká krajina: Dvě mláďata praturů se narodila v milovické rezervaci velkých kopytníků

09.05.2023 13:21 | Tisková zpráva

O dva nové přírůstky se včera rozrostla rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Dvě pískově zbarvená mláďata zpětně šlechtěných praturů tam při pravidelné kontrole objevil pracovník chovatelského dohledu.

Česká krajina: Dvě mláďata praturů se narodila v milovické rezervaci velkých kopytníků
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„Jde o první potomky nového plemenného býka, které jsme loni na jaře přivezli z Nizozemí kvůli zvýšení genetické pestrosti českého chovu,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. „V dalších dnech budeme sledovat, zda jsou pratuří mláďata narozená ve stejný den dvojčata nebo šlo o porody dvou různých samic. Pratuři i zubři v milovické rezervaci již v minulých letech dvojčata měli, u zubrů je to přitom velmi výjimečné,“ doplnil Dalibor Dostál.

Pratuři tak doplnili letošní přírůstky dalších kopytníků v rezervaci z minulých týdnů. Jako první měli letos mládě netradičně zubři, a to již koncem března. Na ně ve druhé polovině dubna navázali divocí koně a nyní o druhém květnovém svátku také zpětně šlechtění pratuři.

Přírůstky z milovické rezervace pravidelně putují do dalších lokalit v České republice i v zahraničí. V Česku díky tomu vzniklo již deset dalších rezervací velkých kopytníků, zvířata narozená u Milovic žijí také v Německu, Nizozemí nebo Francii.

pratur

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina (ZDE) nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Linde, Vertue, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…