Česká krajina: Pancéřové pěsti i protitankové rakety. V rezervaci zasahoval pyrotechnik

09.04.2023 11:42 | Tisková zpráva

Desítky kusů cvičné munice z éry působení sovětské armády dnes odstranil přivolaný pyrotechnik z rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. „Šlo o plánovanou akci. Jak zvířata spásají vysoké porosty, dostává se na světlo množství různé pyrotechniky z doby výcviku sovětských vojsk,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci v roce 2015 založila ve spolupráci s vědci.

Česká krajina: Pancéřové pěsti i protitankové rakety. V rezervaci zasahoval pyrotechnik
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

Drtivou většinu dnešních nálezů tvořily pancéřové pěsti, tedy ručně odpalované protitankové granátomety, a protitankové rakety vystřelované z bojových vozidel pěchoty. Vedle několika téměř kompletních kusů se jednalo především o velké množství zbytků a částí těchto zbraní. „S nastupujícím jarem začne vegetace opět růst, proto bylo důležité nalezenou cvičnou munici odstranit ještě předtím, než ji znovu zakryje zeleň,“ doplnil Dalibor Dostál.

Kromě cvičné pyrotechniky se v minulých letech na území rezervace velkých kopytníků a v jiných částech bývalého vojenského prostoru Milovice našlo i mnoho ostré munice. „Šlo především o dělostřelecké a minometné granáty různých ráží,“ zmínil pyrotechnik Michal Zázvorka. Nebezpečné mohou být také projektily z bojových vozidel pěchoty, kde kromě standardní munice může jít také o tříštivo-trhavou munici. Naopak v případě leteckých pum šlo dosud v rámci výcvikového prostoru o cvičné systémy, podobně, jako u protitankových min.

„Přestože ve všech částech vojenského prostoru proběhl po odchodu armády pyrotechnický průzkum, i více než tři desítky let po odsunu vojsk munici stále nacházíme. Proto je důležité, aby návštěvníci v rezervaci a jejím okolí nesahali na žádné podezřelé kovové předměty,“ zdůraznil Dalibor Dostál. V případě nálezu na území rezervace kontaktují ochránci přírody přímo pyrotechnika. Pokud návštěvníci najdou munici na okružní stezce kolem rezervace nebo v jejím okolí, měli by upozornit policii.

„Lidé by neměli podceňovat ani zdánlivě neškodné nálezy, jako jsou vojenské světlice. Ty dokáží vyvinout teplotu 2500 až 2800 stupňů Celsia,“ varoval Michal Zázvorka. Podle jeho slov před časem u jednoho z vojenských prostorů právě podobný nález způsobil tragédii. Muž, který našel světlici, se jí pokusil odpálit z balkonu svého bytu. Kvůli neodborné manipulaci však došlo k nešťastnému odrazu, po němž uvnitř bytu uhořela jeho manželka.    

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina nebo nákupem na e-shopu ZDE, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…