Česká krajina: V Novohradských horách vznikla dnes patnáctá rezervace v Česku a třetí v Jihočeském kraji

04.01.2024 22:03 | Tisková zpráva

Patnáctá rezervace velkých kopytníků v České republice dnes vznikla v Novohradských horách, nedaleko hranic s Rakouskem. Z milovické rezervace tam ochránci přírody převezli druhého býka zpětně šlechtěného pratura. Prvního odrostlého býčka přepravili před několika dny, ale odchyt druhého zvířete se zdařil až dnes.

Česká krajina: V Novohradských horách vznikla dnes patnáctá rezervace v Česku a třetí v Jihočeském kraji
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„Zatím pro žádnou rezervaci nebyl odchyt zvířat tak komplikovaný. První pokus o odchyt se uskutečnil koncem září, ale nebyl úspěšný. V prosinci se pak podařilo uspat a odvézt jen jedno zvíře. Musíme poděkovat zakladatelům novohradské rezervace za trpělivost a za to, že se nenechali těmito komplikacemi odradit,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Novohradská rezervace začíná s rozlohou deseti hektarů, postupně by se měla rozrůst na přibližně 50 hektarů. K praturům tam v příštích měsících přibydou ještě divocí koně. Novohradská rezervace se stala již třetí rezervací velkých býložravců v Jihočeském kraji, který se tak co do počtu rezervací vyrovnal dosud vedoucímu Plzeňskému kraji. V obou krajích se přitom připravují další rezervace velkých kopytníků.

Velcí kopytníci v nové lokalitě nahradí původní pastviny hospodářských zvířat. Péče o hospodářská zvířata je totiž v náročných klimatických podmínkách Novohradských hor velmi náročná a nákladná, divocí kopytníci zvládnou údržbu místních pastvin výrazně levněji. Navíc se v regionu objevují vlci, před kterými se divocí kopytníci dokáží bránit lépe, než domácí zvířata, závislá na člověku. Právě pro regiony s výskytem vlků jsou velcí kopytníci optimálním řešením v péči o krajinu. Novohradská rezervace vznikla na soukromých pozemcích, zvířata bezplatně poskytla ochranářská společnost Česká krajina.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech, spojených s ochranou přírody, spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadace Benetheo, Qminers, Accace, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Nadační fond rodiny Orlických, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Amanita Design, Linde, Vertue, Pro živou zahradu, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

Ochranářskou společnost Česká krajina (více ZDE) založil v roce 2007 Dalibor Dostál, politolog, novinář a bývalý šéfredaktor celostátní redakce Deníku. Jako novinář se dlouhodobě věnoval právě tématům ochrany přírody, životního prostředí, ale i filantropie a neziskového sektoru. Za to obdržel v roce 2009 Poděkování Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v roce 2011 cenu Mediální čin roku od Nadace OKD. Spolupracuje s Fórem dárců, je členem poroty Starosta roku, členem novinářské poroty ceny Via Bona a členem hodnotící komise občanského sektoru v ČR pro USAID. Za projekt návratu velkých kopytníků obdržel v roce 2019 prestižní Cenu Josefa Vavrouška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…