Česká leasingová a finanční asociace: Objem nebankovního financování v 1. pololetí meziročně vzrostl o 22,2 % na 84,44 mld. Kč

06.08.2021 12:58

Objem prostředků poskytnutých pomocí factoringu se zvýšil o 28,4 %

Česká leasingová a finanční asociace: Objem nebankovního financování v 1. pololetí meziročně vzrostl o 22,2 % na 84,44 mld. Kč
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Objem nebankovního financování firem a domácností realizovaný členskými společnostmi České leasingové a finanční asociace (ČLFA) se v prvním pololetí letošního roku meziročně zvýšil o 22,2 % na 84,44 miliardy korun.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Prostřednictvím leasingu nebo úvěrů poskytli členové ČLFA firmám a domácnostem 57,98 miliardy korun. Dalších 26,46 miliardy získali podnikatelé na financování provozu formou factoringu. Ve většině sledovaných kategorií dosáhla členská základna asociace dokonce lepších výsledků než v prvním pololetí předkrizového roku 2019. 

„Po loňském poklesu způsobeném koronavirovou krizí nastalo výrazné oživení. Dynamické navýšení obchodů jsme zaznamenali v oblasti financování podnikatelů, především pak ve financování firemních aut. Je to však dáno zejména nárůstem průměrné profinancované částky neboli zdražováním automobilů, a to jak nových, tak ojetých. Poptávka klientů se zčásti přesouvá od nových vozidel k mírně ojetým, vedle toho registrujeme zvýšený zájem o financování prémiových aut. Na automobilovém trhu pozorujeme i rizika spojená s omezením výroby v důsledku nedostatku mikročipů,“ říká Jana Hanušová, předsedkyně představenstva ČLFA. Asociace sdružuje 39 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního prvního pololetí 245,93 miliardy korun, ve srovnání s koncem loňského roku stagnovaly.

Oblast financování podnikatelských investic dosáhla v letošním prvním pololetí meziročního nárůstu o 24,3 % při objemu 46,32 miliardy korun. Pomocí operativního leasingu bylo realizováno 17,5 % těchto investic. Celková hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu se meziročně zvýšila o 27,2 % na 108,16 miliardy korun. Výše prostředků poskytnutých firmám v rámci factoringu stoupla o 28,4 % na 26,46 miliardy.

V kategorii financování domácností asociace vykázala zvýšení celkového objemu obchodů o 4,1 % na 11,66 miliardy korun.

Jako obvykle i v prvním pololetí letošního roku uzavřeli členové ČLFA nejvíce kontraktů na financování aut. Na silniční dopravní prostředky poskytli 34,36 miliardy korun, o 30,4 % více než ve stejném období roku 2020. Z toho 15,13 miliardy bylo určeno na pořízení 27 022 nových osobních vozů. Objem prostředků určených na financování nových osobních automobilů meziročně stoupl o 26,3 % a počet těchto vozidel o 8,2 %. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 24 % všech nových osobních vozů prvně registrovaných v České republice v letošním prvním pololetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…