Česká leasingová a finanční asociace: Objem spotřebitelských úvěrů v Evropě dosáhl v prvním pololetí 235,1 mld. EUR

12.12.2019 12:39

Evropský trh se spotřebitelskými úvěry v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o 0,6 % na 235,1 miliardy eur. Vyplývá to ze statistik federace Eurofinas, která zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů a financování aut ze sedmnácti zemí. Českou republiku v Eurofinas zastupuje Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Česká leasingová a finanční asociace: Objem spotřebitelských úvěrů v Evropě dosáhl v prvním pololetí 235,1 mld. EUR
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Sféra osobních půjček včetně revolvingových úvěrů a financování v místě prodeje vykázala meziroční růst o 2,3 %. Objem nových půjček na automobily pro privátní klientelu meziročně vzrostl o 0,4 %, přičemž financování ojetých osobních vozidel prokázalo lepší kondici než financování nových osobních automobilů. Souhrnná výše úvěrů poskytnutých na privátní ojeté osobní vozy meziročně stoupla o 4,7 %, zatímco v případě nových osobních vozidel určených pro spotřebitele došlo k poklesu o 4,1 %. Celkem půjčili poskytovatelé zastřešení národními asociacemi sdruženými v Eurofinas domácnostem na nové i ojeté osobní automobily 53 miliard eur.

Federace Eurofinas v prvním pololetí zaznamenala velké rozdíly ve výkonnosti trhu se spotřebitelskými úvěry v jednotlivých zemích. Nejlepšího výsledku v Evropě dosáhly italský trh, který si meziročně připsal 8,3 %, španělský trh (+5,3 %) a německý trh (+4,2 %). Naopak největší meziroční pokles nahlásily Turecko (-49,1 %) a Belgie (-5,3 %). Uvedené procentuální změny přitom zohledňují kurzový vývoj.

Členské firmy ČLFA zaznamenaly v prvním pololetí letošního roku na poli spotřebitelského financování meziroční snížení obchodů o 5 %. „Hlavním důvodem byl nepříznivý vývoj na trhu s novými osobními vozidly,“ vysvětluje generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek. Od poloviny roku se situace v registracích nových osobních aut začala zlepšovat, což se projevilo také ve statistikách ČLFA za tři čtvrtletí roku: meziroční pokles v oblasti spotřebitelského financování za celé toto období činil 1,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…