Česká lékařská komora: Nemocnice v problémech. Varují premiéra před kolapsem zdravotní péče

23.07.2019 17:12

Stát dluží nemocnicím stovky milionů korun za poskytnutou péči. Nemocnice se kvůli tomu dostávají do ekonomických a personálních problémů, řada z nich bojuje o přežití. Za současné situace nebudou schopny pacientům zaručit péči, na niž mají ze zákona nárok. Hrozí kolaps celého systému. Zástupci devíti organizací sdružujících nemocnice, lékaře, zdravotníky i pacienty společně upozornili na vážnost situace premiéra ČR a vyzvali ho, aby problém osobně urychleně řešil.

Česká lékařská komora: Nemocnice v problémech. Varují premiéra před kolapsem zdravotní péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČLK Milan Kubek

Asociace českých a moravských nemocnic, Česká lékařská komora, Svaz pacientů ČR, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, Charita ČR, Rada seniorů ČR a Diakonie Českobratrské církve evangelické společně požádaly předsedu vlády o urychlenou schůzku a řešení vážné situace.

„Stát, respektive zdravotní pojišťovny dluží nemocnicím za provedené úkony stovky milionů korun. Nemocnice se tak dostávají do kritické situace, kdy nejsou schopny udržet kvalitu současné péče
a budou nuceny péči omezovat. To se samozřejmě nejvíce dotkne pacientů,“ upozorňuje předseda Asociace českých a moravských nemocnic MUDr. Eduard Sohlich.

Paradoxní je, že zdravotní pojišťovny v této situaci zadržují na svých účtech přes 60 miliard korun. „Zdravotní pojišťovny vybírají od pacientů zdravotní pojištění a mají průběžně financovat zdravotní péči, na kterou mají pacienti nárok. Tím, že v tuto chvíli neoprávněně a protizákonně zadržují na svých účtech desítky miliard korun, omezují dostupnost péče pro pacienty a dostávají nemocnice, ale
i soukromé lékaře do existenčních problémů. Ze zákona mohou pojišťovny vytvářet rezervy pouze ve výši 1,5 % vybraného pojistného, na jejich účtech ale leží nezákonně více než desetinásobek povolených rezerv,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Nemocnice se letos nedohodly se zdravotními pojišťovnami na úhradové vyhlášce pro příští rok. Ta je přitom klíčová pro jejich plánování a hospodaření. Vyhlášku nyní musí stanovit ministr zdravotnictví. Asociace nemocnic proto společně s dalšími osmi organizacemi už před měsícem ministra Vojtěcha vyzvala, aby kritickou situaci řešil a úhrady pro rok 2020 stanovil tak, aby nemocnice měly po celý příští rok zajištěný základní provoz. Za tímto účelem požadují uvolnit z účtů zdravotních pojišťoven pro příští rok na úhrady 25 miliard korun.

Společně s nemocnicemi premiéra Babiše k jednání vyzývají také Charita ČR, největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v zemi, a další poskytovatelé domácí péče. Ti státní pokladně a rozpočtu zdravotnictví paradoxně šetří výdaje za pacienty v nemocnicích. Ve skutečnosti jim ale úhrady od zdravotních pojišťoven nepokrývají ani náklady. „Průměrná mzda činí necelých
33 tisíc korun, zdravotní pojišťovny však poskytovatelům domácí péče proplácejí mzdy v průměrné výši 18 000 Kč. V takové situaci je pro poskytovatele domácí péče nemožné udržet sestry a ostatní zaměstnance,“ upozorňuje Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR.

„Ministr zdravotnictví bohužel problém adekvátně neřeší. Pacienti v regionech mají už dnes prokazatelně hůře dostupnou zdravotní péči než lidé ve velkých městech. Liknavost a nečinnost ministerstva špatný stav regionálních nemocnic ještě prohlubuje. Příkladem mohou být nemocnice v Rumburku či Sušici. Rozhodli jsme se proto společně žádat o řešení situace přímo předsedu vlády,“ vysvětluje prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.

Asociace českých a moravských nemocnic
Česká lékařská komora
Svaz pacientů ČR
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů
Charita Česká republika
Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Rada seniorů ČR
Diakonie Českobratrské církve evangelické

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…