Česká lesní pedagogika: Vycházku do lesa audiovizuální technika nenahradí

09.04.2015 18:05

V čem se liší pojetí lesní pedagogiky v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku? Odpověď už zná 32 lesních pedagogů státních podniků těchto zemí, kteří si od ledna do března 2015 předávali zkušenosti a vzájemně se inspirovali.

Česká lesní pedagogika: Vycházku do lesa audiovizuální technika nenahradí
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Vzbudit a prohloubit zájem veřejnosti o les, zlepšovat vztah k přírodě, objasňovat význam lesního hospodaření a kromě jiného i prohlubovat zájem o dřevo jako obnovitelnou surovinu, o to se snaží lesní pedagogové v celé Evropě. Působí také ve státním podniku Lesy České republiky. Osm z nich se na počátku letošního roku zúčastnilo pilotního mezinárodního projektu lesních pedagogů. Byl mezi nimi i zlínský specialista ochrany přírody Martin Hromádka: „V Čechách i na Slovensku se vydáváme se školáky, ale i s rodinami na půldenní vycházky do lesa. Přímo na místě poznáváme, že jehlice různých stromů voní i píchají jinak. Rozeznáváme kůru stromů a učíme se ztišit. Pak můžeme vnímat stromy i zvěř a také zvuky, které jinde neuslyšíme,“ řekl.  Podle jeho zkušeností většinou působí polští kolegové v moderně vybavených učebnách. Prostředí lesa tak navozuje audiovizuální technika. „Když je špatné počasí, proč ne. Působivou vycházku do lesa ale audiovizuální technika nenahradí,“ říká přesvědčivě Hromádka. Maďarští lesníci pořádají v rámci lesní pedagogiky vícedenní pobyty s programem. „V Čechách tyto programy také známe, například na Křivoklátsku nebo v Muzeu lesnictví a myslivosti na Buchlově, otevřeném státním podnikem Lesy ČR v loňském roce,“ uvádí Hana Komárková z Lesů ČR, jedna z dalších účastnic projektu spolufinancovaného Mezinárodním visegrádským fondem.

V současné době v podniku Lesy ČR působí 253 vyškolených lesních pedagogů. Loni uspořádali 949 akcí pro veřejnost se 134 tisíci účastníky. „Letos plánují 821 akcí, mimo jiné Dny s Lesy ČR, osvětové a jiné besedy a vycházky pro veřejnost, včetně lesnických a mysliveckých slavností. Plán se stále doplňuje. „Nejbližší akce jsou spojené s dubnovým Dnem Země (22. 4.) a od 11. do 15. května plánujeme v rámci Týdne lesů veřejnou propagaci ochrany lesa,“ říká referentka lesní pedagogiky podniku Zuzana Ježková.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …