Česká národní banka: Rok 2018 by měl být ve znamení okamžitých plateb

25.12.2017 15:06

Česká národní banka a Česká bankovní asociace se v závěru letošního roku dohodly na tom, že počátkem roku 2018 bude spuštěna realizace projektu s názvem Okamžité platby.

Česká národní banka: Rok 2018 by měl být ve znamení okamžitých plateb
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Cílem tohoto projektu, o kterém vedli v minulých měsících experti členských bank ČBA diskuse s experty centrální banky, je nabídnout klientům bank opravdu rychlou a nepřetržitou možnost převodu peněz z účtu na účet, tedy celých 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, 365 dnů v roce. V tomto režimu převedené prostředky, jejichž limit by byl až do 400 000 Kč, by měl mít příjemce k dispozici během několika vteřin od okamžiku, kdy mu je plátce poukáže. Příjemce by měl možnost použít tyto prostředky vzápětí pro další okamžitou platbu, pro platbu platební kartou či pro výběr z bankomatu.

Základní funkcionalita celého systému byla již dohodnuta, stejně jako byly vyřešeny mnohé technické otázky. V průběhu realizace bude nutné detailně prodiskutovat mj. otázky jeho provozní stability.  V současnosti se do projektu zamýšlí zapojit zhruba třetina bank z těch, které působí v ČR, jsou mezi nimi ovšem v podstatě všechny ty, které poskytují služby drobným klientům.

Odhadovaná doba realizace na straně ČNB, která bankám nabídla zajištění řešení mezibankovních převodů, je zhruba 6 měsíců. Ve stejné době budou své systémy na novou funkcionalitu připravovat i jednotlivé banky. Následovat bude pečlivé testování, které bude probíhat ve 2. polovině příštího roku. Provoz nové funkcionality by měl být spuštěn do konce roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…