Česká národní banka zveřejnila statistiku úrokových sazeb za listopad

31.12.2016 10:17

Komentář k úrokovým sazbám měnových finančních institucí - Listopad 2016 - Úrokové sazby z nových obchodů:

Česká národní banka zveřejnila statistiku úrokových sazeb za listopad
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Úrokové sazby z nových vkladů domácností se v listopadu nejvíce změnily v kategorii vkladů s dohodnutou splatností. U nefinančních podniků byly změny pouze v řádu setin procentních bodů.

Sazba z vkladů s dohodnutou splatností u domácností vzrostla na 1,06 %. Sazba jednodenních vkladů poklesla na své historické minimum, tedy na 0,12 %. Sazba z vkladů s výpovědní lhůtou zůstala na své říjnové hodnotě, a to na 1,06 % (tato sazba jako jediná zahrnuje kromě sektoru domácností také obdobné vklady nefinančních podniků, jejichž objemy jsou v této kategorii zanedbatelné). Úroková sazba z vkladů na běžných účtech stagnovala na nejnižší hodnotě v historii měření, tedy na 0,06 %.

V případě jednodenních vkladů nefinančních podniků sazba zůstala na rekordních 0,05 %. Sazba z vkladů s dohodnutou splatností do 1 roku (jež se u tohoto sektoru podílejí na všech vkladech s dohodnutou splatností zpravidla 100 %) se oproti minulému měsíci zvýšila na 0,08 %. Úroková sazba z vkladů na běžných účtech poklesla na historických 0,04 %.

Úrokové sazby korunových vkladů přijatých bankami od rezidentů ČR – nové obchody

Úrokové sazby korunových vkladů přijatých bankami od rezidentů ČR – nové obchody

U sazeb z nových úvěrů poskytnutých domácnostem došlo v listopadu k nejvýraznější změně u úvěrů ze stavebního spoření. Úrokové sazby z úvěrů nefinančním podnikům zaznamenaly největší změnu u úvěrů s objemem nad 30 mil. Kč.

U celkových úvěrů na spotřebu, bydlení a ostatní zaznamenala úroková sazba snížení na 3,69 %. Úroková sazba z úvěrů na spotřebu poklesla na 10,17 %, v případě úvěrů na bydlení došlo ke snížení úrokové sazby na 2,13 % a úvěry ze stavebního spoření poklesly z říjnových 3,83 % na listopadových 3,36 %. Ostatní úvěry byly úročeny sazbou 3,11 %, tedy výše než v říjnu. Úroková sazba z hypotečních úvěrů dosáhla na 1,91 %, tedy rekordně nízké úrovně, a to při objemu 34,6 mld. Kč. Tento objem překonal svou doposud nejvyšší dosaženou hranici z června 2016 o téměř 7 mld. Kč.  

U nových úvěrů nefinančním podnikům (bez kontokorentů, revolvingů a kreditních karet) došlo k  nárůstu úrokové sazby na 1,89 %. Sazba z úvěrů s objemem do 7,5 mil. Kč se zvýšila na 3,09 %, sazba u úvěrů s objemem 7,5 – 30 mil. Kč vzrostla na 1,93 % a úroková sazba u nových úvěrů s objemem nad 30 mil. Kč se zvýšila na 1,79 %.

Úrokové sazby korunových úvěrů poskytnutých bankami rezidentům v ČR – nové obchody

Úrokové sazby korunových úvěrů poskytnutých bankami rezidentům v ČR – nové obchody

Úrokové sazby ze stavů obchodů

Průměrné úrokové sazby ze zůstatků vkladů domácností v listopadu zaznamenaly pouze mírné změny. U nefinančních podniků byl vývoj podobný.

Průměrné úrokové sazby ze zůstatků úvěrů domácnostem se v listopadu příliš nezměnily. Stejně tomu bylo i u úrokových sazeb ze zůstatků úvěrů nefinančním podnikům.

Celková úroková sazba z úvěrů domácnostem poklesla na 4,40 %. Úroková sazba z úvěrů na bydlení se snížila na 2,92 % (z toho sazba ze zůstatků u hypotečních úvěrů poklesla na 2,70 %), sazba ze spotřebitelských úvěrů se snížila na 12,29 % a sazba z úvěrů ostatních poklesla na 3,83 %.

Průměrná úroková sazba z úvěrů nefinančním podnikům se nepatrně snížila na 2,50 %. U úvěrů se splatností do 1 roku sazba poklesla na 2,13 %. U splatnosti od 1 roku do 5 let se sazba zvýšila na 2,59 % a u úvěrů se splatností nad 5 let úroková sazba poklesla na své historické minimum, tedy na 2,64 %.


Poznámky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…