Česká obchodní inspekce: Festival hraček se neobešel bez pokut

05.08.2017 20:31

S příchodem letní sezony a dovolených se koná na české kulturní scéně velké množství různých festivalů. Inspektoři ČOI Jihočeského kraje a Vysočiny navštívili jeden z takových, který se konal v Kamenici nad Lipou pod názvem „Hračkobraní.“ Inspektoři zde provedli 6 kontrol a u 3 výrobců hraček zjistili nedostatky.

Česká obchodní inspekce: Festival hraček se neobešel bez pokut
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny uskutečnila mimořádnou kontrolní akci na festivalu hraček, který probíhal ve dnech 12. až 16. července 2017 na zámku v Kamenici nad Lipou. Jednalo se o XII. ročník Festivalu Hračky z přírodního materiálu „Hračkobraní“.

Inspektoři provedli na festivalu ve dnech 14. a 15. července 2017 celkem 6 kontrol, z nichž 5 bylo zaměřeno výhradně na sortiment hraček. U výrobců a distributorů hraček bylo kontrolováno dodržování zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky. Na festivalu inspektoři ověřovali, zda jsou hračky vybaveny potřebnými zákonnými náležitostmi a zda nejsou prodávány hračky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost dětí.

Česká obchodní inspekce zjistila nedostatky u 3 výrobců hraček (tj. 50 %), s nimiž bude zahájeno správní řízení. Hračky nebyly řádně označeny označením CE a dalšími povinnými informacemi. Dále byl uložen zákaz distribuce a uvádění na trh na 20 druhů hraček. Ze strany ČOI bude u výrobců hraček provedena kontrola technické dokumentace a ES prohlášení o shodě, kterým výrobce deklaruje, že hračka je v souladu se základními požadavky nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky a že byl dodržen stanovený postup při posouzení shody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…