Česká obchodní inspekce: Kontroly bezpečnosti hraček v roce 2019

23.06.2020 14:56

Česká obchodní inspekce průběžně provádí kontroly dětských hraček, které jsou v nabídce a prodeji na tuzemském trhu. V roce 2019 zkontrolovala 5 323 modelů hraček a ve 2 234 případech zjistila porušení právních předpisů.

Česká obchodní inspekce: Kontroly bezpečnosti hraček v roce 2019
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce v minulém roce kontrolovala plnění povinností, které obchodníkům při nabídce a prodeji dětských hraček, ukládá legislativa. Konkrétně se zaměřila na dodržování zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou upřesněny v nařízení vlády a zákona č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Inspektoři ČOI uskutečnili celkem 1 419 kontrol hraček určených pro děti ve věku do 14 let. Kontroly provedli u 30 výrobců, 30 dovozců do EU a 1 365 distributorů hraček, u kterých prověřili 5 323 modelů hraček. U 2 234 modelů zjistili nedostatky.

Zjištěné nedostatky

Inspektoři ČOI při kontrolách zjišťovali, zda je vysledovatelný původ hraček, zda jsou hračky vybaveny konkrétními informacemi o jejich výrobci či dovozci a zda jsou výrobky vybaveny dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaká omezení (např. piktogram nevhodné pro děti do tří let), inspektoři kontrolovali, jestli byly spotřebiteli sděleny důvody pro toto omezení, případně, zda jsou uvedené informace v českém jazyce.

Nedostatky byly ve většině případů administrativního charakteru. U některých hraček došlo ke kumulaci několika uvedených závad, které plynou z nedodržování požadavků platné evropské legislativy.

Počty a specifikace nedostatků:

  • v 1 387 případech byly zjištěny nedostatky při identifikaci výrobce hračky
  • v 936 případech se jednalo o nedostatky v identifikaci dovozce
  • v 824 případech to byly nedostatky v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování v českém jazyce)
  • v 742 případech se jednalo o nedostatky v průvodní dokumentaci (zcela chybějící upozornění, instrukce či varování)
  • v 599 případech byly zjištěny nedostatky v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

V rámci kontrol inspektoři ČOI nalezli hračky, které představují pro děti vysoký stupeň rizika a mohly by závažným způsobem ohrozit jejich zdraví a bezpečnost. Takové hračky byly nahlášeny do systému RAPEX na Ministerstvo průmyslu a obchodu. ČOI v minulém roce do tohoto systému nahlásila 16 modelů hraček. Seznam nebezpečných výrobků, včetně nebezpečných hraček, je na webových stránkách ČOI.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila za porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky (upřesněny v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky) celkem 689 pokut v celkové výši 5 758 000 Kč. Dále zakázala celkem 779 modelů hraček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …